MEĐU IZMEĐU

JEDNA DOZA DOVOLJNA

514 pregleda

Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „sputnjik lajt, koju je napravio ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja, registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).

„Ministarstvo zdravlja Rusije, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ,Gamaleja’ i RFPI saopštavaju da je registrovana jednokomponentna vakcina protiv virusa korona ,sputnjik lajt’. Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnosti od oko 80 odsto premašuje stope efikasnosti mnogih vakcina kod kojih su potrebne dve doze, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka prikupljenih od Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije, a nisu iz bilo kog razloga dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.Prema laboratorijskim istraživanjima centra „Gamaleja, vakcina „sputnjik lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona. „Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom ,sputnjik lajt,precizirano je u saopštenju.

„Sputnjik lajt ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cena je pristupačna – manje od 10 dolara.Šema primene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi.Dodaje se da se deseti dan nakon vakcinacije ćelijski imuni odgovor na S-protein virusa korona formirao kod 100 odsto vakcinisanih.Prva i druga faza ispitivanja bezbednosti i imunogenosti vakcine započela je u januaru 2021. godine, a preliminarni rezultati su dobijeni 10. marta.Rezultati su pokazali proizvodnju antigen-specifičnih IgG antitela kod 96,9 odsto dobrovoljaca 28 dana nakon imunizacije. Antitela koja neutralizuju virus razvijaju se kod 91,67 odsto dobrovoljaca 28 dana nakon imunizacije.Treća faza kliničkih ispitivanja u kojoj učestvuje 7.000 dobrovoljaca odvija se u Rusiji, UAE, Gani i drugim zemljama. Preliminarni podaci se očekuju u maju.

Direktor centra „Gamaleja Aleksandar Gincburg saopštio je da je vakcina „sputnjik lajt pogodna kako za osnovnu vakcinaciju, tako i za revakcinaciju, ali i za povećanje efikasnosti u kombinaciji sa drugim vakcinama. Ona je napravljena u cilju brzog stvaranja kolektivnog imuniteta kod stanovništva u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, kao i za vakcinisanje osoba koje su preležale koronu, a nemaju antitela ili je njihov nivo nizak.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar