MEĐU IZMEĐU

GPS SE GUBI NA POLOVIMA

257 pregleda

Tri NASA svemirske misije proučiće Zemljino magnetno polje da bi otkrile zašto GPS ne funkcioniše na Zemljinim polovima.

 Napredak tehnologije olakšava život ljudi, međutim, u nekim slučajevima taj napredak može biti i opasan za čovečanstvo. Krajem novembra NASA je lansirala raketu za istraživanje nepravilnosti čiji je glavni zadatak da meri atmosferske turbulencije.

Pri velikim turbulencijama, globalni komunikacioni sistemi poput GPS signala funkcionišu sa brojnim problemima, signal se remeti, a transport, korišćenjem GPS-a , ne stiže do planiranog odredišta. Iako trenutno nije poznato šta tačno uzrokuje ove poremećaje u GPS signalu, norveški svemirski fizičar Joran Moena, koji predvodi misiju, smatra da anomalija nastaje zbog električnih talasa.

NASA planira da u bliskoj budućnosti pokrene još tri misije koje će istraživati ovaj fenomen. Podaci prikupljeni  u ovim misijama pomoći će naučnicima da predvide ponašanje magnetnog polja u određenom području kako bi se izbegla oštećenja tehnike.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar