MEĐU IZMEĐU

GRADOVI BUDUĆNOSTI

362 pregleda

Beograd je 24. i 25. oktobra domaćin međunarodne naučne konferencije „Budućnost gradova (između izazova ili iskušenja eksponencijalnog tehnološkog rasta i koncepta humanog grada).

 U suštini, istaknuti naučnici i stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva potrudiće se da ponude odgovore na tri suštinska izazova:

Prvi, porast i koncentracija stanovništva u urbanim oblastima, naročito u velikim gradovima i njihovim velegradskim područjima koje će ubrzano rasti do dimenzija ogromnih konurbacija.

Drugi, neverovatna brzina eksponencijalnog tehnološkog napretka, koja će, ako se nastavi istim tempom: (a) potpuno izmeniti ponašanje i odnose među stanovnicima grada, ubrzati mobilnost i regulisati okruženje, ili (b) preuzeti kontrolu i vlast nad ljudima s formulom „pomoći ljudima” u gradovima, sterilisati urbani prirodni element („koncept zelenog grada”) i, uopšte, primeniti ideju „vrlog novog sveta”.

Treći, odnos između ljudi i tehnologije dostiže nivo na kome će se tehnologija razvijati drastično brže od mogućnosti njene primene, često bez dostupnih odgovarajućih informacija o njenom napretku. Razvoj now-how-a vezan za značenje i primenu novih tehnologija na velikim razmerama gradskog stanovništva preti njihovoj privatnosti s povećanom izolacijom i zavisnošću od onih koji kontrolišu razvoj tehnologije čak i danas.

Savetovanje se održava na Geografskom fakultetu (Studentski trg 3), a organizatori su Akademija inženjerskih nauka Srbije i pomenuta visokoškolska ustanova, uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar