MEĐU IZMEĐU

HALJINA ŠTITI PROSTOR

324 pregleda

Izrađena je od delova štampanih na trodimenzionalnom štampaču, senzora i osvetljenja. Ali najzanimljivije što ima plastične pipke nalik pauku koji reaguju kada neko dođe blizu nosioca.

Modna dizajnerka iz Holandije Anok Vipreht je kreirala visokotehnološku „paukovu haljinu” koja nije samo neobičnog izgleda, već štiti nosioca od mogućih nasrtaja.. Dotični kreatorka kombinuje lepotu s najnovijim dostignućima u nauci i tehnologiji.

„Paukova haljina” je, upravo, takva: i lepa i zastrašujuća. Izrađena je od delova štampanih na trodimenzionalnom štampaču, senzora i osvetljenja. Ali najzanimljivije što ima plastične pipke nalik pauku koji reaguju kada neko dođe blizu nosioca. Ispostavlja je da odećom fizički omeđen lični prostor, čija se povreda smatra pretećom. Drugim rečima, tu se ličnost koja nosi haljinu oseća udobno i zaštićeno.

„Mehaničke udovi na ramenima imaju ugrađene servo motore koji omogućuju da se paukove noge kreću. Haljina je opremljena senzorima i programirana u 12 vidova (stanja) ponašanja. Zavisno od toga kojom brzinom i iz iz kog smera neka osoba približava, haljina reaguje brže ili više tzv. „poluzaštitno”. U svakom slučaju, računarski proračuni su dorpineli da haljina zaštiti nosioca.

Za štampanje delova bila su potrebna tri dana, zatim je trebalo da se oboje i doteraju, i naposletku da se ugradi elektronika sa šifrom. Ceo proces od početka do kraja potrajao je oko tri meseca. Ovo je, inače, jedan od nasloženijih odevnih predmeta pomenute kreatorke, ostale su završene za oko dve sedmice.

Anok Vipreht je do sada osmislila više od 36 različitih haljina, svaka je slučaj za sebe: vodilo se računa kako će se telo s tehnologijom ponašati u odgovarajućem okruženju.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar