MEĐU IZMEĐU

HIMALAJI U SUDARU

1.028 pregleda
Himalaji (Vikipedija)

Tektonske ploče koje leže ispod nas još su velikim delom nepoznanica. Da li, možda, kriju kako je jedan ceo kontinent zauvek nestao?

Trojica naučnika sa Univerziteta Čikago dokazali su da nedostaje mnogo kontinentalne kore, što je, otprilike, veliko kao jedan kontinent. U doba sudara Indije i Euroazije, pre 60 do 40 miliona godina, nastao je najviši planinski venac na našoj planeti – Himalaji. Možda je ispravnije reći da se još stvara.

Koristeći najnoviji računarski program, s neverovatnom preciznošću izračunali su koliko je kopnene mase postojalo u tom području pre, u toku i nakon titanskog sudara tektonskih ploča. Šta su zaključili? Nedostaje maltene polovina, a to je 450.000 milijardi tona ili 450 triliona tona! A gde je nestala?

Jedino mesto jeste: ispod površine. Kada se sudare kontinentalna i okenaska ploča, prva klizne preko druge koja gušća. Druga, dakle, propadne u uzavreli Zemljin plašt. Ako se dva dela kontinentalne sudare, a oba su otprilike iste gustine, počinju da se savijaju, obmotavaju jedan oko drugog i uzdižu prema nebu. Tako se obrazuju veliki planinski lanci. Šta se desilo sa zagonetnom polovinom?

Potonula je u Zemljinu nutrinu, uprkos uvreženom  mišljenju. Po svemu sudeći, imala je malu gustinu i nezamislivo snažne tektonske sile potisnule u planetin plašt u procesu koji je trajao milionima godina. Iz ovih ostataka sada divljaju vulkani širom sveta.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar