MEĐU IZMEĐU

HRISTOV GROB OTVOREN

1.261 pregleda
Galaksija Nova

Može li nauka dokazati da su događaji iz „Jevanđelja” istiniti? Prvi put u minulih pet vekova arheolozi su nedavno otvorili najsvetije mesto hrišćana – grob Isusa Hrista koji se nalazi u hramu Groba Gospodnjeg u Starom gradu u Jerusalimu da vide kako je grobnica u početku izgledala. Kada su pomerili mermernu ploču, postavljenu 1555. godine, ugledali su ispod kamena pod sivo-bež boje.

Koristeći savremen instrumente, pokušaće da saznaju, pored ostalog, zašto je Flavija Julija Jelena, majka rimskog cara Konstantina Prvog, izjavila u 4. stoleću da je na to mestu Isus Hrist sahranjen. Prema „Jevanđelju”, telo je nakon njegove smrti stavljeno u jednu od pećina uklesanim u planinu. Odatle je trećeg dana vaskrsao.

Hrišćani imaju malo sumnje u ono što „Biblija” kaže. Što se tiče skeptika, oni žele dokaz. Drevni spisi koje su pastiri pronašli pre sedam decenija duž severozapadne obale Mrtvog mora predstavljaju jedno od najznačajnijih i najubedljivijih otkrića ove vrste. Poznati pod imenom „Kumranski svici” po istoiemnoj pećini, potiču iz poslednja tri veka pre ili prvog veka nove ere.

Od velikog su istorijskog, verskog i jezičkog značaja zato što se smatraju trećim po starosti poznatim preostalim rukopisom, čime se dokazuje postojanje jedne zajednice Jovana Krstitelja kojoj su, verovatno, pripadali. A to je istorijski dokaz onoga što je rečeno u „Bibliji”. U 19. veku naučnici su odbacili biblijske događaje kao mit, ali je otkriće „Kumranskih svitaka” promenilo to gledište.

Godine 1961. u Izraelu su otkopane ploče od krećnjaka, na kojima je ispisano Pontije Pilat i „prefekt Judeje”. Prema „Bibliji”, Pontije Pilat je naredio da Isus Hrist bude razapet. Bilo je mnogo nagađanja o verodostojnosti relikvija koje imaju veze sa osobom Isusa Hrista. U različitim delovima sveta pojavili su se sveti putiri, sveti gralovi, u kojima je Isus na Poslednjoj večeri apostolima služio vino i Longinova koplja kojima je proboden na raspeću!

Međutim, Roman Lunkin, rukovodilac Centra za verske i društvene studije Ruske akademije nauka, smatra da je za crkvu važnija duhovna vrednost relikvija, a ne da li su one istorijski autentične.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar