MEĐU IZMEĐU

HIPNIČKI TRZAJI U SNU

585 pregleda
Profimedia

Trzate se dok spavate: Telo pokušava da vam pošalje poruku – najčešća četiri uzroka.

Mnogi od nas doživeli su nagli trzaj tela prilikom spavanja, iako nam predstavlja neugodu, to je sasvim benigna pojava koju je iskusilo i do 70 odsto ljudi.Ovo se zove hipnički trzaj. Pojavi se iznenadni trzaj dela tela ili celog tela, a oseti se kao udar elektriciteta ili kao da padamo, objasnio je doktor Raj Dasgupta.Hipnički trzaj najčešće se dogodi na prelazu između budnog stanja i spavanja, a nije neobično da se dogodi u različitim fazama sna, a ponekad nas i ne probudi.Iako ne predstavlja razlog za brigu, postoje četiri razloga koji mogu dovesti do hipničkog trzaja.

1. Neispavanost

„Loš kvalitet sna znači da ne dobijate dublju REM fazu sna koja je restorativna. Iako u krevetu provedete sedam do devet sati, koliko se preporučuje, možda se budite neispavani i pospani ste tokom dana. Higijena spavanja, kao što je vreme pre spavanja za opuštajuće aktivnosti i boravak dalje od ekrana važni su za kvalitet sna”, rekao je doktor Dasgupta.

2. Kofein

„Stimulansi, kao što su kofein i nikotin, takođe su povezani s hipničkim trzajima. I ne čudi stoga da nedostatak sna i konzumacija kofeina mogu ići ruku pod ruku. Što ste više neispavani, to više posežete za kofeinom kako biste ostali budni”, izjavio je doktor Dasgupta te je preporučio najviše dve do tri šolje kafe na dan.

3. Apneja

Budući da se hipnički trzaji događaju tokom prelaza između buđenja i spavanja, veća je verovatnoća da će se pojaviti ako imate apneju u snu, stanje obeleženo kratkim prekidima u disanju tokom noći, što uzrokuje višestruka uzbuđenja i buđenja”, objašnjava doktor Dasgupta.

4. Stres

„Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti jesu li ljudi počeli da doživljavaju hipničke trzaje tokom pandemije kovida”, kaže doktor Dasgupta. Naime, emocionalni i mentalni stres može uzrokovati hipničke trzaje.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar