МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХРАНА СКРАЋУЈЕ ЖИВОТ

244 pregleda
Shutterstock

Вишедеценијска студија тврди да поједине намирнице садрже сумпорне аминокиселина!

Ако су говедина, пилетина и млечни производи редован део ваше исхране, можда је време да направите неке промене. Истраживање које је спровео Медицински факултет Универзитета Пен стејт у Хершију у Пенсилванији показало је да би вам ове три врсте намирница могле да скрате живот. Потенцијална опасност лежи у чињеници да говедина, пилетина и млечни производи садрже сумпорне аминокиселине. Студија је показала да конзумирање велике количине тих киселина може да доведе до већег ризика од кардиоваскуларних болести, па чак и смртоносног исхода.

Kад су истраживачи прегледали резултате готово 120.700 учесника из две дуготрајне студије, приметили су да они који су уносили двоструко већу количину сумпорних аминокиселина од оне која се сматра разумном имају 12 одсто повећан годишњи ризик од развоја кардиоваскуларних болести и 28 одсто повећан ризик од умирања од тог стања током 32-годишњег раздобља истраживања.

Такође су открили да највећи део сумпорних аминокиселина долази из хране попут говедине, пилетине и млечних производа.Ново истраживање истиче да је исхрана богата животињским беланчевинама повезана с лошијим здрављем. А типична америчка исхрана садржи превише те хране, каже нутрициониста др Лиза Јанг. Она додаје да студија, такође, показује да би исхрана која је здрава за срце требало да укључује више воћа и поврћа као и биљне протеине попут орашастих плодова уместо меса и млечних производа, преноси Индекс.хр.

Докторка каже да не морамо да елиминишемо храну богату сумпорним аминокиселинама, попут меса и млечних производа, али би требало да се усредсредимо на стварање здравих образаца исхране.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар