MEĐU IZMEĐU

I MAČKE SU UGROŽENE

294 pregleda

Istraživanje koje su sproveli naučnici s Veterinarskog naučno-istraživačkog instituta u kineskom gradu Harbinu, pokazalo je da su mačke podložne oboljevanju od Kovid-19 i da mogu međusobno da se zaraze, ali nije utvrđeno da li mogu da inficiraju ljude.

Kako se navodi u istraživanju, koje je objavljeno na sajtu bioRxiv, grupa naučnika je istraživala podložnost lasica i životinja koje se nalaze u bliskom kontaktu s ljudima zarazi od SARS-CoV-2. Naime, zbog brzog širenja virusa korona u celom svetu sve češće se izražava bojazan da li kućni ljubimci mogu biti prenosioci zaraze i inficirati svoje vlasnike.

„Otkrili smo da se SARS-CoV-2 slabo prenosi na pse, svinje, kokoške i patke, a mnogo češće na lasice i mačke. Takođe, ustanovili smo da se virus prenosi na mačke vazdušno-kapljičnim putem, navodi se su istraživanju.

Istovremeno, drugi naučnici, čije mišljenje je objavio časopis Nature, smatraju da su rezultati istraživanja kineskih stručnjaka prilično intrigantni, ali savetuju vlasnicima mačaka da ne brinu.

„Rezultati su zasnovani na laboratorijskim eksperimentima, prilikom kojih su malom broju životinja ciljano ubrizgavane visoke doze virusa SARS-CoV-2, a oni nisu pokazali stvarnu povezanost između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca, istakla je poznati virusolog Linda Saif s univerziteta američke države Ohajo.

Prema njenim rečima, kako navodi časopis,  da zaražene mačke mogu da izluče dovoljne količine patogena virusa korona da bi zarazile čoveka.Ona je takođe istakla da nivo prenosivosti virusa među mačkama nije posebno visok i dodala da je u ovoj oblasti potrebno još istraživanja, uključujući one u kojima će se mačkama davati različite doze virusa da bi se utvrdilo mogu li ga preneti drugim mačkama.Pored toga, u časopisu se navodi da su naučnici uspeli da utvrde da su oboljevanju od Kovid-19 izuzetno podložne i lasice, zbog čega su, po mišljenju stručnjaka, ove životinje pogodne za testiranje potencijalnih vakcina i lekova.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar