DIGITALNI DOMOROCI

IAKO VELIKI, A STAJE U DŽEP

254 pregleda

Potreba za pametnim uređajima sve je veća. Korisnici su postali zahtevni. Ekran uređaja treba da bude dovoljno veliki da nam korisničko iskustvo bude što bolje, a opet mali da stane u džep. Baterija treba da izdrži dva dana, a uređaj radi bez zastajkivanja bez obzira na broj otvorenih aplikacija. Ovako bi svako od nas opisao svoj savršeni uređaj.

Poboljšanjem starog sklopivog Mate X, „Huavej je napravio veliki korak na tržištu i ponudio u isto vreme i inovaciju, prehisi Index.hr.

O ekranu sve najbolje

Sklopivi oblik je najimpresivniji deo. Možete ga koristiti kao normalan telefon, a kad vam zatreba, rasklopite ga da posluži kao tablet. Čak i kada je u sklopivom obliku, ekran je veličine 6,6 inča. Rezolucija je u ovom obliku 2480×1148, a odlična je vest i da je dovoljno svetao, pa ćete ga moći bezbrižno koristiti i na plaži dok sija najjače sunce. Ekran nije potrebno rasklopiti kako biste napisali mejl ili pogledali video, te da u sklopivom režimu možete sasvim normalno obaviti sve što vam padne na pamet.

No kad ga rasklopite, vaš telefon postaje 8-inčni tablet, rezolucije 2480×2200. Savršen za one koji su dosad telefone koristili za čitanje knjiga, gledanje filmova ili obavljanje poslovnih zadataka.„Huavej je odigrao pametno, pa je ekran postavio spolja, što omogućava korišćenje oba ekrana čak i kada je telefon sklopljen. Savitljivi ekran napravljen je od polimernog sloja zaštite i fleksibilne plastične OLED ploče. Kad se koristi u rasklopljenom obliku, deo koji se savija je neprimetan, ravan i uglađen. A da biste ekran razvukli po punoj dijagonali, potrebno je samo pritisnuti crveno dugme koje se nalazi ispod kamere.

Pošto  je ekran s obe strane telefona, malo treba pripaziti gde ga stavljamo i kako ga nosimo.Imajte na umu da nema ni 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, ali to je nešto na što ste se već navikli ako koristite neki od flagship pametnih telefona koji je izašao u zadnjih godinu-dve.


Najbolja selfi kamera

Dok tržište preplavljuju pametni uređaji s „najboljim selfi kamerama, ovaj selfi kameru i nema. Uređaj Mate Xskao selfi koristi glavnu kameru, pa onda impresivni selfiji i nisu preveliko iznenađenje.Uređaj snima i odlične fotografije pomoću četiri kamera s potpisom renomiranog brenda Leica. Kamera koristi senzor od 40 megapiksela, telefoto senzor od 8 megapiksela, ultraširokougaonu kameru od 16 megapiksela i senzor za dubinu.Spomenimo i impresivan zum, fotografisati možete s 30x zumom, a snimati video s 10x zumom. Optički zum je tri puta, što je većini korisnika sasvim dovoljno.

Poboljšanja u odnosu na prethodni

Huawei Mate Xs je prvi sklopivi telefon koji podržava rad u 5G mreži. Ta tehnologija omogućava bolju grafiku, brže radnje i izvrsnu povezanost. I ovo je najveći pomak u odnosu na Huawei Mate X iz 2019.Novi chipset garancija je da će telefon raditi besprekorno čak i kod ekstremnog multitaskovanja, igranja najzahtevnijih igrica, a i kod praćenja prenosa visokog kvaliteta. Sa rasklopljenim telefonom imate ogromnu površinu na kojoj stvarno možete multitaskovati do mile volje. I to u dve opcije – Smart Multi-Window opciji, ali i dual-split ekranu.


Mate xspodržava i funkciju Floating Windows, pa kad vam pristigne novi mejl, a vi gledate video, možete ga otvoriti unutar prozorčića i pregledati bez zaustavljanja videa. Ima na raspolaganju 8 gigabajta RAM-a i 256 gigabajta interne memorije koju je moguće proširiti uz pomoć Huawei NM memorijskih kartica.Mate Xs ima bateriju od 4500 mAh, koja se od nule do 85 posto može napuniti u samo 30 minuta. Od svog prethodnika trebalo bi da ima bolji vek trajanja baterije zahvaljujući energetski delotvornijem hardveru.Cena nije mala, ali nije ni telefon. Novi Mate Xa koštaće 2.499 evra.

Nova AppGallery

Ovaj model će biti jedan od prvih uređaja koji će se lansirati sa AppGalleryprodavnicom, „Huavejevom platformom za distribuciju aplikacija na koju iz dana u dan pristižu nove aplikacije. U AppGallery naći ćete neke od popularnih aplikacija, poput Vibera, Deezera, Microsoft Officea, Booking.com i drugih, a one koje ne možete pronaći moguće je vrlo jednostavno instalirati preuzimanjem sa službenih stranica samih aplikacija ili od trećih strana.

Kupiti ga ili ne?

Kao i kod kupovine svakog uređaja, sve je stvar ličnog ukusa i potreba.

Huawei Mate Xs moćan je uređaj koji korisnicima pruža ono što su možda dugo čekali – dugotrajnu bateriju, veliki ekran koji može postati još veći, novi vrhunski chipset i izvrsnu kameru. I sve to u uređaju vrhunskog dizajna koji, kad je sklopljen, i dalje možete spakovati u džep.

Preporučujemo ga onima koji već dugo priželjkuju uređaj za lakše pisanje mejlova, na kojem se može pratiti strimovanje vrhunskog kvaliteta i raditi u dve aplikacije istovremeno, čak i onima kojima smartphone nikad nije dovoljno veliki.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar