АРГУСОВ ПОГЛЕД

ИНФОДЕМИЈСКЕ НАБАВКЕ

Спутњик/Виталиј Бјелоусов

Само 45 минута након што је Модерна обзнанила да је њена вакцина веома ефикасна против ковид вируса, Би-Би-Си је објавио да је Влада Велике Британије наручила пет милиона доза те вакцине.


Др
Драгослав Поповић

Током дневника и ми смо сазнали да ћемо имати исту вакцину. На чему се базирају одлуке о набавци?

На плану о потреби баш толико доза, баш те вакцине, и то баш у време кад та вакцина коначно изађе на светлост дана?

Не.

Чак и у случају Велике Британије, сигуран сам да је та одлука само реакција на објављену вест о вакцини, борба да се уберу политички поени на крилима вести која је тог момента била светска ексклузива.

Ако трка за медијском пажњом постане критеријум за куповину вакцина, уместо рационалних, јавно здравствених критеријума и детаљних националних планова вакцинације, разбићемо тржиште вакцинама, пољуљаћемо поверење у вакцине и оно што је најопасније, нарушићемо стратегију и шансе да зауставимо пандемију, а то је озбиљна тема. Најозбиљнија тема данас.

Вакцине против ковида-19 које су се појавиле, и које су показале високу ефикасност најбоља су вест која нам се десила и коју смо ишчекивали ове године.

Вакцине треба да нам помогну да задамо крајњи удар вирусу и зауставимо епидемију.

Оне су моћно, убојито средство против вируса, од кога зависи здравље и животи људи, и са којим треба да се рукује са пажњом и поштовањем.
Gapminders су недавно публиковали да ако вакцине буду доступне само богатим земљама, пандемију нећемо зауставити јер ћемо спречити неких 33 одсто смрти које се могу очекивати.

Ако вакцине буду равномерно распоређене у све земље света, ефекат на заустављање пандемије и смањење смртности биће дупло већи (61 одсто).
Због тога је покренут механизам за глобалну набавку вакцина Kовакс, који је непрофитни механизам под вођством Светске здравствене организације и Уницефа, и који треба да успостави баланс на светском тржишту вакцина и када се ради о количинама али и о ценама.

Србија је део Kовакса и треба да рачуна на неких 1,6-1,8 милиона доза из тог програма, по реалним ценама и у реалним роковима.
СЗО процењује да нам треба скоро дупло више вакцина да зауставимо пандемију, те поред Kовакса, треба размотрити и све друге изворе.
Ево пар разлога зашто не треба журити.

Од свих вакцина које су у последњој фази развоја, ове две о чијој ефикасности се сада говори у медијима (јер још нема ниједна вакцина у комерцијалној употреби нигде) најзахтевније су када се ради о температурним условима за чување и дистрибуцију.

То носи логистички изазов за који се морају припремити посебни услови у земљи.

У наредних пар месеци се очекују друге вакцине, за које сам сигуран да ће имати довољно високу ефикасност и једнако високу безбедност као и ове, а које ће моћи да се чувају у истим фрижидерима које користимо и за све остале вакцине.

Не заборавите, оксфордска, руска, кинеска, GSK-Sanofi и многе друге вакцине о којима смо слушали раније изаћи ће у наредним недељама – хоћемо ли након сваке објављене вести наручивати вакцине од сваког од њих појединачно?

Ако не, зашто?

Да нагласим – сигуран сам да ће све вакцине које се појаве путем Kовакса бити високог стандарда квалитета, безбедности и ефикасности.

Сигуран сам и да српска Агенција за лекове неће дозволити увоз ниједне једине дозе испод тог стандрада.

Али уз вакцине увек иду неки ирационални разлози – људи су се код нас опредељивали за вакцине према политичким критеријумима, па је тако руска, а за њом, европска вакцина била ближа срцу од кинеске или поготово, америчке.

Потребно је послати исправну поруку грађанима да се не би отворила политичка лицитација о земљи порекла вакцине која може да наруши поверење у вакцине.

Истовремено, није познато ни по којим условима нити ценама се купују ове прве вакцине.

Kовакс је одредио два ценовна нивоа и пре неколико дана објавио глобални тендер за вакцине који ће сигурно врло брзо увести реда и утицати на цене које су ових дана у оптицају.

Не треба журити ни са масовном вакцинацијом становништва (осим здравствених радника чија заштита јесте хитан приоритет), свакако не пре него што се обаве све логистичке припреме и заживи комуникациона кампања која треба свима да одговори на њихова питања око вакцина и на све бојазни које свако може да има.

Масовна вакцинација имаће више ефекта ако се обави у исто време када и у земљама у ширем и ближем окружењу.

На крају, треба одржавати реална очекивања становништва око вакцине.
Вакцина нам је најбоља шанса, али док са вакцином не допремо до већине људи на планети (два пута, по једна доза) и док вакцина не произведе свој пуни ефекат, проћи ће доста времена.

До тада, а то је вероватно пред крај следеће године, дистанца, маске и прање руку, остају део наше свакодневице.

Дакле, без журбе, али пуном снагом, са планом и хладне главе.

(Извор Данас)

(Фото аутора Sergei Beck)

О аутору

Stanko

Оставите коментар