MEĐU IZMEĐU

INFORMATIČKI TRENDOVI

249 pregleda
1. Tradicionalno okupljanje (DIS)

Na tradiciopnalnom naučno-stručnom skupu „Informastika 2018”, u organizaciji Društva za informatiku Srbije (DIS), uz više od stotinu prisutnih, predstavljena su ključna tehnološka stremljenja u svetu.

Društvo za informatiku Srbije (DIS), uz prisustvo preko 100 učesnika, organizovalo je 15. maja, u svečanoj dvorani Građevinskog fakulteta u Beogradu, tradicionalni naučn-stručni skup „Informatika 2018”. To je bila jedinstvena prilika da se javnost upozna sa nekoliko najznačajnijih informatičkih trendova u savremenom svetu.

Dr Ognjen Pantelić sa Fakulteta organizacionih nauka (FON) govorio je o ERP (Enterprise Resource Planning) sistemima u „oblaku” (Cloud Computing). Sa razvojem tehnologije i interneta, pojavila se potreba za dostupnošću podataka bilo gde, bez obzira na uređaj pomoću koga se pristupa podacima. Kao odgovor na potrebe korisnika pojavila su se ERP rešenja na Cloud platformi. Većina vendora danas nude ERP rešenja u „oblaku”.

Dr Žarko Stanisavljević sa Elektrotehničkog fakulteta u predavanju „Savremeni trendovi u oblasti sigurnosti i zaštite podataka” ukazao je na savremene trendove u oblasti sigurnosti i zaštite podataka. Kada je u pitanju dužina ključa sve ukazuje na to da je još 128 bita dovoljno, mada se veliki broj korisnika preventivno opredeljuje za korišćenje 256 bita. U oblasti mrežne i internet sigurnosti prikazana je nova verzije poznatog protokola za obezbeđivanje sigurnosti na transportnom sloju (TLS).

Dr Đorđe Krivokapić sa FON-a i Danilo Krivokapić iz SHARE findacije u predavanju „Uticaj GDPR-a na IT sektor u Srbiji” ukazuju na krupne promene u zaštiti podataka o ličnosti. Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) uspostavlja novi pravni okvir koji propisuje način korišćenja podataka o ličnosti građana i kompanija koje posluju u okviru EU.

Srećko Miodragović iz kopanije „Komtrejd” govorio je na temu „ICO (initial coin offering) – inicijalna ponuda koina/tokena”, koncepcijski vrlo sličnoj IPO-u (Inicitial Public Offering proceduri koja je poslednji korak pred izlazak na berzu neke kompanije. Ogroman broj startap kompanija poslednjih godina upravo preko ICO je organizovalo prikupljanje novca za realizaciju svojih projekata. Tehnološki, u 99% slučajeva se ICO realizuje preko Ethereum blockchain-a, uz prikupljanje Ether-a (inače kripto valute na Ethereum mreži) i dobro napisane pametne ugovore (smart contract).

Petar Bogojević i Vukašin Vlahović iz kompanije „Saga” (New Frontier Group) održali su predavanje „Lokacijski servisi u službi marketinga i prodaji”. Oni ukazuju da su rast broja mobilnih uređaja, njihova svakodnevna upotreba i sve veći prelazak na bežične tehnologije otvorili put da se u poslednjih 10 godina razviju tehnologije lociranja uređaja u zatvorenom prostoru. Tehnologije lociranja zasnovane na WiFi-u doživele su najveću komercijalnu eksploataciju usled svoje jednostavnosti, prisutnosti i niske cene implementacije.

Nikola Marković

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar