MEĐU IZMEĐU

PROGUTA SUNCE ZA DVA DANA

295 pregleda
1. Najbrže rastuća (Vikipedija)

Procenjuje se da je „crna rupa” 20 milijardi puta veća od naše zvezde, a da je prvobitno bila samo 5.000 puta veća!

Astronomi su otkrili najbrže rastuću „crnu rupu” ikada viđenu u svemiru. „Čudovište sa apetitom”, kako su je nazvali, raste toliko brzo da za dva dana može da usisa masu ekvivalentnu Suncu, piše Si-En-En. Istraživači sa Australijskog nacionalnog univerziteta prvi su otkrili ovu supermasivnu „crnu rupu”, poznatu i kao kvazar, koja je zahvaljujući teleskopu Skymapper označena kao potencijalno zanimljiv objekat.

Zatim su iskoristili podatke Evropske agencije za istraživanje svemira kako bi utvrdili koliko je crna rupa udaljena. Otkrili su da je potrebno više od 12 milijardi godina da mlaz crne rupe dopre do Zemlje. To je najsjajniji kvazar ikada viđen. „Crna rupa” je, kako ističe astronom Kristijal Volf, nekoliko hiljada puta sjajnija od naše Galaksije.

„Crne rupe” smatramo najtamnijih objektima u svemiru koje gutaju sve, čak i svetlo. Međutim, ova je izrazito sjajna baš zbog svog apetita. Procenjuje se da je „crna rupa” 20 milijardi puta veća od Sunca. Volf dodaje da je prvobitno bila 5.000 puta veća od Sunca i da su ostale „crne rupe” svega 50 puta veće od naše najveće zvezde. Naučnici se zbog toga pitaju kako je ova „crna rupa” toliko masivna.

„Možda nam ovo nešto govori o neobičnim procesima koji su povezani sa Velikim praskom. Šta se tamo zaista dogodilo još je nejasno”, dodaje Volf. On ističe da verovatno postoji više takvih „crnih rupa” u svemiru i da nameravaju da istraže koliko je „veliki problem koji moramo da rešimo”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar