MEĐU IZMEĐU

INŽENJERI 4.0 ZA INDUSTRIJU 4.0 

360 pregleda
Ministar Nenad Popović (drugi sleva)

Nedavni panel o obrazovanju inženjera, koji je organizovao Mašinski fakultet, izuzetno je važan posebno s aspekta industrijskog razvoja zemlje na modelu industrija 4.0, a o toj temi  mora se razgovarati i ubuduće, izjavio je, nakon završetka skupa, srpski ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović. Jednom rečju, dodao je, za savremenu industriju 4.0 potrebni su inženjeri 4.0 koji, osim baznih inženjerskih znanja, poseduju i znanja koja su integrisana sa najnovijim informatičko-komunikacionim tehnologijama.

Prema rečima ministra, digitalizacija koja ulazi u sve pore društva, a pogotovo u industriju, predstavlja osnovu za buduće mašinstvo koje je potpuno digitalizovano i gde IT tehnologije imaju maksimalnu primenu. Takva digitalizacija u Srbiji neće moći da se ostvari ukoliko ne budemo imali izvanredne mašinske fakultete u Beogradu, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, naglasio je dr Nenad Popović. S druge strane, nastavio je, ukoliko želimo ubrzan razvoj, ne možemo se zatvarati u neke manje prostore, zato bi sa kolegama sa mašinskih fakulteta u državama regiona trebalo napraviti jednu zajedničku platformu za obrazovanje inženjera za industriju 4.0.

Vlada Republike Srbije će maksimalno podržati sve procese koji su zasnovani na inovacijama u novim tehnologijama i primeni IT tehnologija u mašinskoj i drugim industrijama, kao i inovativno preduzetništvo koje će pomoći da naši mladi inženjeri osim izvanrednog obrazovanja dobiju i odličan posao u industriji 4.0 i ostanu u Srbiji, naglasio je na kraju ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

(Izvor Mašinski fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

Ostavite komentar