МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИСПОД ЛЕДА ТЕЧЕ РЕКА

Shutterstock

Shutterstock

Испод антарктичког ледника откривен водени ток дугачак 460 километара! Зашто ово откриће брине научнике?

Истраживања из ваздуха открила су речни систем дугачак 460 километара, који се слива у Веделово море. И поред тога што је ова река дужа од Темзе, чињеница која највише привлачи пажњу научника јесте да она исушује подручке величине Француске и Немачке.Kада смо пре неколико деценија први пут открили језера испод антарктичког леда, мислили смо да су она изоловане појаве”, каже коаутор студије Мартин Сигерт, глациолог из Института Грантем на Империјал колеџу у Лондону. Сада почињемо да схватамо да доле постоје међусобно повезане огромне речне мреже.”

Речни систем се налази испод четири ледена покривача, који су подложни нестабилности ако се њихове границе повуку у унутрашњост. А сама река која избија испод леда у Веделово море има потенцијал да поједе покривач одоздо. Према неким проценама та врста дестабилизације могла би да доведе до бржег повлачења леда и до његовог стањивања и ломљења.

„Из сателитских мерења знамо који региони Антарктика губе лед и колико, али не знамо нужно и зашто”, рекла је коауторка студије Kристин Доу, глацијални хидролог са Универзитета Ватерлу. Ово откриће је можда карика која недостаје у нашим моделима.” Истраживачи објашњавају да, иако површина Антартика остаје углавном замрзнута током лета, у случају да се довољно загреје и почне да се топи највероватније да ће већа количина воде стићи до дна леденог покривача кроз пукотине. Ово би заузврат изазвало још више топљења. Истраживање је објављено у часопису Nature Geoscience.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар