МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИСУСОВ ДОМ У НАЗАРЕТУ?

Global Look Press, left/ Wikimedia Commons

Истакнути британски археолог изнео је уверљив случај тврдећи да је добро очувана древна кућа у Назарету била Исусов дом из детињства. Зграда датира из првог века, а на том месту се данас налази самостан Сестара из Назарета.

У модерно доба први пут је идентификована је у 19. веку као кућа у којој је Исус одрастао са Јосифом и Маријом, али је ова претпоставка одбачена тридесетих година прошлог столећа. Међутим, након 14 година теренског рада и истраживања на тој локацији, Кен Дарк, професор археологије и историје са Универзитета Ридинг у Великој Британији, открио је да се самостан налази на месту становања за који је древни Назарећанин веровао да је Исусов први дом. Остали су знатни делови зграде, укључујући усечено каменито степениште. У првмг веку је, вероватно, обухватала бројне собе и оставе унаокол дворишта и терасу на крову. Његова анализа потврдила је статус зграде као места становања из првог века. Такав случај се не може применити ни на једну другу у том граду, пише „Русија данас.

Проучавање археолога обелоданило је изврсно мајсторство у градњи двоспратнице и познавање тектонских одлика стена што се поклапа са описом Јосифовог заната у грчким јеванђељима, а то значи да он није био само столар, већ и клесар или зидар. Теренска ископавања указују да је поред остатака куће у четвртом веку саграђена пећинска црква украшена мозаицима. У петом веку је изграђена још једна и над кућом и над пећинском и била је највећа у Назарету у то време. Црква је била детаљно украшена мермером и мозаицима и тачно се поклапала са описом велике византијске цркве из седмог века за коју се говорило да је стајала на месту Исусовог дома и да је била важно ходочасничко одредиште.

У својој књизи „Самостан сестара из Назарета: Римски период, византијско и крсташко налазиште у централном Назарету, професор Кен Дарк испитивао је вероватноћу сећања на историју зграде која се преноси из првог века у четврти век, када је прва црква на том месту саграђена. „Мој закључак је да, из антрополошких доказа и проучавања усмене традиције, не постоји апсолутно ниједан разлог зашто они то не би могли знати, рекао је.

О аутору

Stanko

Оставите коментар