МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗБАЧЕН ИЗ АКАДЕМИЈЕ

Џеф Марси (NASA)

Први пут је Америчка национална академија наука (NAS) протерала члана који је проглашен кривим за сексуално узнемиравање. Управно веће укинуло је чланство познатом астроному Џефрију Марсију (67.779 цитата и Хиршов идекс 138, према „Гугл академику), саопштено је члановима електронском поштом.

То је први такав случај у 158-годишњој историји Америчкe национална академија наука, која је пре две године изменила своја правила да би омогућио избацивање чланова због документованих прекршаја. Нису предузете никакве мере до јесени 2020, када је француски научник поднео жалбу против Марсија и још три члана NAS-а који су, према објављеним вестима, били под истрагом због сексуалног узнемиравања.

У електронској поруци чланови су обавештени да је чланство Џефрију Марсију званично укинуто 24. маја, због кршења политике узнемиравања, известила је служба за штампу Science Insider. Године 2015. поменути астроном је уклоњен са Калифорнијског универзитета Беркли, након што га је универзитетска истрага прогласила кривим за сексуално узнемиравање, укључујући љубљење и пипкање студената. Он је сада је у непрофитном удружењу Space Awareness, преноси сајт научног часописа Science.

О аутору

Stanko

Оставите коментар