МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАФА ПРОТИВ РАКА ЈЕТРЕ

Unsplash

Unsplash

Умерено пијење кафе смањује ризик од развоја рака јетре, показала је британска студија. Научници са Универзитета у Единбургу и Универзитета у Саутемптону проучавали су медицинске податке готово пола милиона здравих људи и закључили да испијање било које врсте кафе смањује ризик од развоја хроничних болести јетре”. Оливер Kенеди, главни аутор студије, чији су резултати објављени у часопису BioMedCentral, казао је да би кафа могла бити потенцијално средство превенције хроничне болести јетре”.

Код особа које су умерено пиле кафу уочен је 20 посто мањи ризик од развоја масне јетре и 49 посто мањи ризик од смрти од неке хроничне болести јетре у поређењу с људима који је нису пили. Но научници истичу да је и у овом случају кључ у умерености. Истраживање Kенедијевог тима упућује на највећу корист за јетру када појединац дневно испије три до четири шољице. До тог су закључка дошли проучавајући десенијама сакупљане медицинске податке људи с познатим навикама о пијењу или непијењу каде, које су упоредили с развојемхкроничних болести јетре.

Ради се о подацима из британске Биобанке, опсежне биомедицинске базе података и важног извора здравствених података с пола милиона британских корисника”.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар