MEĐU IZMEĐU

KAKO DO LEPIH SNOVA?

202 pregleda
Ilustracija

Nov metod pomaže u otklanjanju noćnih mora.

Skoro pet odsto populacije pati od hroničnih košmara. Oni se mogu smanjiti pomoću zvučne terapije, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.Bilo da sanja da nije spreman za ispit, da je nag na javnom mestu, ili da mu ispadaju zubi, otprilike jednog od dvadeset pojedinaca muče noćne more koje se ponavljaju. Pored toga što uznemiravaju, one mogu negativno uticati na san i dovesti do lošijeg zdravstvenog stanja. Ipak, pomoć je na vidiku. Naučnici Univerziteta u Ženevi smislili su kako da pomoću zvučne terapije smanje učestalost strašnih snova.

Trenutno, onima koji pate od hroničnih noćnih mora prepisuje se IRT terapija, koja podrazumeva da pacijent zamišlja svoju noćnu moru – ali sa pozitivnim obrtom. Dok su budni, pacijenti mentalno uvežbavaju izmenjeni narativ. Iako taj pristup za neke može da bude delotvoran, trećini pacijenata ipak ne pomaže.U pokušaju da poprave efikasnost tretmana, istraživači su podelili grupu od 36 pacijenata tako da jedna polovina koja praktikuje IRT terapiju sluša umirujuće zvuke dok zamišlja pozitivni scenario svog sna, a potom sluša zvuke i tokom spavanja.

Noćnih mora je bilo manje kod obe grupe ispitanika, ali je efekat bio izraženiji kod onih kojima su puštani umirujući zvuci. Oni su takođe imali i radosnije snove.„Prijatno smo iznenađeni jer su ispitanici poštovali sve procedure tokom istraživanja, kaže vođa istraživačkog tima Lampros Perogamvros, psihijatar Univerzitetske bolnice u Ženevi. Kako navodi, košmari su se ubrzo proredili a u snovima je bilo više prijatnih emocija. „Nama, istraživačima i kliničarima, ova otkrića delujuobećavajuće – očekujemo napredak u daljem proučavanju obrade emocija tokom spavanja, kao i razvoj novih terapija.Istraživači planiraju da delotvornost terapije zvukom ispitaju među širom populacijom i različitim grupama stanovništva.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar