MEĐU IZMEĐU

MANJAK ENERGIJE U ĆELIJI

207 pregleda
Shutterstock

Šta sve može da ukaže na nedostatak magnezijuma?

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u našem organizmu. On je veoma bitan za održavanje fiziološke i metaboličke ravnoteže jer učestvuje u obezbeđivanju preko potrebne energije za naše ćelije, neophodan je za pravilan rad i zdravlje nervnog sistema.Isto tako, magnezijum je važan za neuromuskulaturni prenos i mineralizaciju kostiju, odgovoran je za aktivnost kalcijumovih kanala, reguliše otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti nerve, održava zdravo funkcioniranje prostate i reguliše rad štitaste žlezde. Upravo je zbog toga, upozoravaju lekari, vrlo važno da u organizmu ne dođe do njegovog nedostatka.

Kako piše Women’s Health, do nedostatka magnezijuma dolazi najčešće zbog nepravilne ishrane, preterane konzumacije alkohola, kafe i velikog unosa rafinisanog šećera. Simptomi koji ukazuju na to da bi moglo da bude reči o njegovom nedostatku jesu gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor i osećaj slabosti, koji su ujedno neki od najranijih znakova.Ako se nedostatak magnezijuma ne primeti na vreme, mogu da se jave ozbiljniji simptomi poput grčeva u mišićima, epileptičkih napada i nepravilnog kucanja srca.

„Magnezijum je esencijalni mikronutrijent, što znači da ga moramo unositi u relativno malim količinama ishranom ili suplementima. Ako ga nemamo dovoljno, naše telo jednostavno neće moći ispravno da funkcioniše, što može ozbiljno da utiče na naše zdravlje”, objašnjava dr Skot Kitli.Pored uzimanje suplemenata magnezijuma, nedostatak ovog minerala može se nadoknaditi hranom koju bi trebalo konzumirati što češće, a to su orašasti plodovi, kakao, semenke, celovite žitarice, tofu, avokado, neke vrste masne ribe i lisnato zeleno povrće, prenosi Indeks.hr.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar