MEĐU IZMEĐU

KIKIRIKI NIJE, IAKO LIČI

238 pregleda

Kikiriki nije, iako mnogo liči. Najdalji „kosmički kamičak” u Sunčevom dvorištu, nazvan Ultima Tula, čine dva okruglasta , čija je dužina procenjena na 31 kilometar. Upravo ga je snimila svemirska letelica „Novi horizonti ”. Rečeni asteroid je, prema podacikma NASA, do sada najudaljenije i najstarije nebesko telo, a nalazi se u Kajperovom pojasu.

Prvi put je uočen na snimcima svemirskog teleskopa „Habl” 2014. godine. Prema stručnim tumačenjima, u pitanju seu dva različita tela koja su se spojila, na osnovu čijeg sastava će se odgonetati nastanak Sunčevog sistema. Pre 4,5 milijarda godina bio je to oblak ledenog kamenja, koje se počelo gomilati, a naposletku su se oblikovala dva – veći Ultima i manji Tula.

Zanimljivo je da je Ultima Tula crvene boje, podeća na Plutonov mesec Haron. Kajperov pojas je veliki disk stenovitih ostataka iz doba uobličavanja planeta u Sunčevom sustavu. Snimak je načinjen sa udaljenosti od oko 800.000 kilometara. Letelica „Novi horizonti” odaslata je 2006. godine, a signalima koje šalje potrebno je šest sati da stignu do Zemlje.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar