МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИКИРИКИ НИЈЕ, ИАКО ЛИЧИ

Један у три (НАСА)

Кикирики није, иако много личи. Најдаљи „космички камичак” у Сунчевом дворишту, назван Ултима Тула, чине два округласта , чија је дужина процењена на 31 километар. Управо га је снимила свемирска летелица „Нови хоризонти ”. Речени астероид је, према подацикма НАСА, до сада најудаљеније и најстарије небеско тело, а налази се у Кајперовом појасу.

Први пут је уочен на снимцима свемирског телескопа „Хабл” 2014. године. Према стручним тумачењима, у питању сеу два различита тела која су се спојила, на основу чијег састава ће се одгонетати настанак Сунчевог система. Пре 4,5 милијарда година био је то облак леденог камења, које се почело гомилати, а напослетку су се обликовала два – већи Ултима и мањи Тула.

Занимљиво је да је Ултима Тула црвене боје, подећа на Плутонов месец Харон. Kајперов појас је велики диск стеновитих остатака из доба уобличавања планета у Сунчевом суставу. Снимак је начињен са удаљености од око 800.000 километара. Летелица „Нови хоризонти” одаслата је 2006. године, а сигналима које шаље потребно је шест сати да стигну до Земље.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар