MEĐU IZMEĐU

KINA NAŠLA VODU NA MARSU

757 pregleda
CNSA via AP

Kineski istraživači otkrili su minerale koji sadrže vodu na Marsu analizirajući podatke koje je prikupio rover Zurong koji je trenutno na površini Crvene planete.Istraživački tim ključne laboratorije za svemirsku vodu Kineske akademije nauka i akademski Centar za izvrsnost u komparativnoj planetologiji, koji je predvodio istraživač Liu Jang, izvršio je analizu podataka Zurong rovera o sedimentima i mineralima na lokaciji letelice i zaključio da su dokazi otkrili da voda i dalje postoji na Marsu, prenosi Global tajms.

Njihovi nalazi su objavljeni u sredu u časopisu Science i to je prvi put u svetu da su minerali koji sadrže vodu na Marsu otkriveni kratkotalasnim infracrvenim spektrometrom rovera.Kao deo kineske misije Tianven-1 Mars, Zurong rover je sleteo u veliku ravnicu na severnoj hemisferi Marsa 15. maja 2021.Do sada je Zurong prešao skoro 2.000 metara po površini Marsa.

Mars je pre više milijardi godina bio topao i vlažan, ali nešto se promenilo i dovelo do toga da planeta postane sušna, smrznuta pustinja kakva je danas. Crvena planeta je ušla u ovaj period tokom onoga što se zove amazonska epoha, koja je počela pre oko tri milijarde godina i još traje.Najnovija otkrića na osnovu podataka sa Zurong rovera sugerišu da bi mesto sletanja moglo da skladišti veliku količinu vode u obliku minerala koji bi se mogli iskoristiti za buduća istraživanja Crvene planete, navode mediji.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar