MEĐU IZMEĐU

SENKA NAŠE CRNE RUPE

217 pregleda
Ilustracija

U jezgru naše galaksije nalazi se supermasivna crna rupa mase od četiri miliona sunaca. Okružena je užarenim diskom uzavrele materije i obično je zaklonjena omotačem gasa, prašine i zvezda u orbiti. Ali naučnici širom sveta koji su deo globalne teleskopske mreže poznate kao Event Horizon Telescope (EHT) konačno su zavirili pravo u srce galaksije i otkrili prvu ikada sliku siluete ove crne rupe. Zapažanja, snimljena 2017. godine, opisana su u nizu naučnih radova objavljenih u Astrophysical Journal Letters.

Crna rupa Mlečnog puta se zove Strelac A* i nalazi se blizu granice sazvežđa Strelca i Škorpije.Fotografiju je napravilo osam sinhronizovanih radio-teleskopa širom sveta.Opisujući sliku iz Evropske južne opservatorije (ESO) naveli su da iako ne možemo da vidimo samu crnu rupu, jer je potpuno tamna, užareni gas oko nje otkriva o čemu se radi: to je tamno centralno područje – nazvano senka – okruženo svetlom prstenastom strukturom.

Ugao iz koga je fotografija nastala hvata svetlost savijenu moćnom gravitacijom crne rupe, koja je četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca.Procenjuje se da je crna rupa udaljena oko 27.000 svetlosnih godina od Zemlje. (Ilustracija Event Horizon Telescope/Zuma press/Profimedia)

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar