MEĐU IZMEĐU

KINA PRIČA S MARSOM

208 pregleda

Kina je napravila najveću antenu u Aziji da prima podatke s Crvene planete.

Radi se o pokretnoj anteni prečnika 70 metara koja je uspešno prošla operativne provere i sada je spremna da prima signale s Marsa u sklopu misije Tianwen-1, a istomena letelica će naredne sedmice ući u orbitu ove planete.Izgradnja ogromnog radio-teleskopa počela je 2018. godine u sjevernoj kineskoj regiji Tiađin, a završena je na vreme jer se letelica približava cilju. Nova antena ima oblik tanjira, a s radom je počela u četvrtak. Sastoji se od 1.328 panela, a za 30 metara je manja od najveće svetske pokretne antene koja se nalazi u SAD.

Kina je dosad koristila tri antene prečnika od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali one nisu bile dovoljno snažne da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji je trenutno udaljen 180 miliona kilometara od Zemlje. Inače, Marsova orbita je udaljena oko 400 miliona kilometara od Zemlje kada se dve planete nalaze sa suprotnih strana Sunca. Sada Kina može povezati sva četiri svoja teleskopa da poveća njihove mogućnosti.

Letelica Tianwen-1 lansirana je u julu 2020. godine, a u gravitaciono polje Marsa stiže 10. februara gde će obaviti manevre kočenja.Cilj Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) jeste da spusti orbiter i rover na površinu Marsa; ako slietanje bude uspešno, Kina će postati druga zemlja koja je upravljala roverom na Crvenoj planeti nakon što su to učinile SAD.Kineski naučnici će tokom misije tražiti znake prošlog i sadašnjeg života na planeti, analizirati tlo i atmosferu i mapirati površinu.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar