MEĐU IZMEĐU

KINESKI ROVER NA MARSU

147 pregleda

Bespilotna kineska svemirska letelica uspešno je sletela na površinu Marsa, izvestila je državna novinska agencija Sinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD koja je sletela na Crvenu planetu.Svemirska letelica Tianwen-1 (Nebesko pitanje) sletela je na južni deo velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, prvi put ostavivši kineski trag na Marsu”, navela je agencija.

Pet tona teška svemirska letelica lansirana je s južnog kineskog ostrva Hainan u julu prošle godine, a nakon više od šest meseci putovanja Tianwen-1 je u februaru stigao do Crvene planete, gde je od tada bio u orbiti.Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest naučnih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planete. Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, takođe će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći zemaljski radar.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je čestitku svima koji su učestvovali u misiji.Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvek će se urezati u sećanja na domovinu i ljude”, rekao je on.

Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=k8sdQMKWVbI

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar