МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИНЕСКИ ВОЗ 600 НА САТ

Twitter

Kина приказала најбрже копнено возило на планети.

Kина је приказала воз који је у стању да достигне максималну брзину од 600 километара на сат, јавили су државни медији. Максимална брзина учинила би воз, који је Kина сама развила и произвела у граду Ћингдао, најбржим копненим возилом на планети. Kористећи електромагнетску силу, маглев (магнетна левитација) воз левитира изнад пруге без икаквог контакта између композиције и шина. Kина је користила ту технологију скоро две деценије у веома ограниченом обиму. Шангај има кратку маглев линију од једног од његових аеродрома до града.

Иако још нема међуградских или међупокрајинских маглев линија у Kини, данашња објава могла би се показати добром за кориштење већих брзина, а неки градови као што су Шангај и Ченгду започели су да проводе истраживања. Брзином од 600 километара на сат, путовање возом између Пекинга и Шангаја, дуже од 1.000 километара, трајало би свега два и по сата.

Поређења ради, путовање авионом на тој деоници трајало би три сата, а возом велике брзине пет и по сати. Земље од Јапана до Немачке, такође, настоје изградити маглев железничке мреже, и поред високих трошкова и њихове инкомпатибилности с инфраструктуром постојећих мрежа које остају главне препреке за њихов брзи развој, преноси Ројтерс.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар