МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КЉУЧ ЗА ВИРУСЕ У ВОДИ

Pixabay

Научници Тјумењског државног универзитета су открили да се микрокапљице које лебде изнад загрејане површине воде могу сакупљати у структуре са тзв. забрањеном симетријом.

Таква појава ће помоћи да се боље схвати како се понашају бактерије у аеросолима, па чак и вируси слични SARS-CoV-2, који изазивају пандемију ковида 19.Бактерије и вируси се на велика растојања преносе аеросолним путем. Међутим, микроскопом је немогуће фокусирати се на капљицу аеросола да би се истражило како се понашају микроорганизми”, рекао је научни сарадник Лабораторије за микрофлуидне технологије Института еколошке и пољопривредне биологије и професор на Универзитету Висконсин у Америци, Михаил Носоновски.

Научници су формирали кластере капљица ласерским загревањем површине воде. Њихову пажњу је привукла група од тридесетак капљица. Испоставило се да облик малих гроздова не мора да буде само шестоугаони, као код пчелињег саћа.Видели смо нетипичне и ,забрањене’ облике: квадратне, петоугаоне и седмоугаоне. При томе, довољно је да се дода само једна капљица и структура целог грозда се у потпуности мења. Са тако малим гроздовима је лакше радити – што је мање капљица, лакше их је пратити”, појаснио је Носоновски.

Kапљичне кластере воде је открио доктор техничких наука, руководилац Лабораторије микрофлуидне технологије Института Икс-БИ” Тјумењског универзитета Александар Федорец 2004. године. Сада се такви гроздови истражују у Русији, Јапану, САД и Израелу. Приоритетан задатак научника јесте да направе јединствену технологију за истраживање микроорганизама на нивоу појединачне аеросолне микрокапљице праћене у времену. Ово истраживање је подржао Руски научни фонд.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар