MEĐU IZMEĐU

KLJUČ ZA VIRUSE U VODI

194 pregleda

Naučnici Tjumenjskog državnog univerziteta su otkrili da se mikrokapljice koje lebde iznad zagrejane površine vode mogu sakupljati u strukture sa tzv. zabranjenom simetrijom.

Takva pojava će pomoći da se bolje shvati kako se ponašaju bakterije u aerosolima, pa čak i virusi slični SARS-CoV-2, koji izazivaju pandemiju kovida 19.Bakterije i virusi se na velika rastojanja prenose aerosolnim putem. Međutim, mikroskopom je nemoguće fokusirati se na kapljicu aerosola da bi se istražilo kako se ponašaju mikroorganizmi”, rekao je naučni saradnik Laboratorije za mikrofluidne tehnologije Instituta ekološke i poljoprivredne biologije i profesor na Univerzitetu Viskonsin u Americi, Mihail Nosonovski.

Naučnici su formirali klastere kapljica laserskim zagrevanjem površine vode. Njihovu pažnju je privukla grupa od tridesetak kapljica. Ispostavilo se da oblik malih grozdova ne mora da bude samo šestougaoni, kao kod pčelinjeg saća.Videli smo netipične i ,zabranjene’ oblike: kvadratne, petougaone i sedmougaone. Pri tome, dovoljno je da se doda samo jedna kapljica i struktura celog grozda se u potpunosti menja. Sa tako malim grozdovima je lakše raditi – što je manje kapljica, lakše ih je pratiti”, pojasnio je Nosonovski.

Kapljične klastere vode je otkrio doktor tehničkih nauka, rukovodilac Laboratorije mikrofluidne tehnologije Instituta Iks-BI“ Tjumenjskog univerziteta Aleksandar Fedorec 2004. godine. Sada se takvi grozdovi istražuju u Rusiji, Japanu, SAD i Izraelu.Prioritetan zadatak naučnika jeste da naprave jedinstvenu tehnologiju za istraživanje mikroorganizama na nivou pojedinačne aerosolne mikrokapljice praćene u vremenu.Ovo istraživanje je podržao Ruski naučni fond.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar