ТРЕЋИ СМЕР

КО ЋЕ ПРВИ ПРОПЕВАТИ

Филип Вукајловић (Youtube)

Значи ли то да писац неће бити спаљен на ломачи с рукописом на грудима, како сам недавно у штампаном издању „Галаксије колумнистички доконао („Ил’ ломача ил’ Главњача)?


Станко Стојиљковић

Др Филипу Ракеу Вукајловићу смеши се јединствено одликовање. ПСНЗ (Први Српски Научни Звиждач). Научни саветник у пензији одзвиждао је, како је написао (и потписао), највећу научну превару у нас. Ко ће му уручити признање?

Вероватно дресер мермерних лавова, јер је награђени једног таквог већ славодобитно узјахао. Недавно му се посрећило и да сретне министра и уручи му своју књигу с посветом. Како коју, видим да ме гледате зачуђено? Зар је нисам први огласио у колумни „Чекајући абер из Шангаја у електронској „Галаксији пре више од два месеца: „ПРОМИСк-19 – тешке паре за лаку науку?

Гост и домаћин су ћаскали, сазнајемо из поузданих извора, па се други у једном тренутку првом поверио да је добар део штива већ прочитао, молим лепо. Узалуд су се, дакле, проносили злонамерни гласови да оно никад неће стићи у Министарство, просвете науке и технолошког развоја. Спречиће испоруку свемоћна „невидљива рука. Значи ли то да поменути писац неће скончати на ломачи с рукописом на грудима, како сам недавно у штампаном издању „Галаксије колумнистички доконао („Ил’ ломача ил’ Главњача)?

(Успут сам му добростиво понудио и да настави да лута као Дон Кихот, али само на коњу).

У међувремену је садржина у најкраћим цртама дошаптавана од уха до уха, као у средњем веку. Умало да испадне да је месецима дангубио пишући, па још зацрњујући стотине имена и презимена која су, како је образложио, учествовала у нечасној деоби девет милиона евра! Почев од самог врха: МПНТР, САНУ, БУ, НУ, ФНРС, силни факултети и институти, и тако редом. (Упутство за скраћенице потражите сами на интернету). Учиниће вам се да малтене нико претекао није испод оштрог пера „винчанског ратника.

Шта ће се напокон догодити?

Нисам сасвим сигуран да је дотични узбуњивач, са завидним научним животописом за наше прилике, приде сатканим у „Винчи, избегао судбину Ђордана Бруна. Све док одлазећи министар не покрене истрагу и установи ко је у праву – јал’ аутор, јал’ оптужени! Тек онда следи привођење на разговор, као у свакој правној држави. Метеоролози најављују да ће се дотле и новинари пробудити из „зимског сна. Понајпре они који себе прозваше – научним.

После тога пред нашим очима почеће истраживачки џемпер Србије сам од себе да се пара. Чим први пропева, а то се увек деси на филму. А у наставку се очекује да на видело изађе на десетине (па и стотине) плагијата, хиљаде сумњивих доктората, намештених конкурса, неоцењених пројеката… И свакако, милиони (или милијарде) проћерданих пара, зависно од тога како рачунате – у еврима или динарима. Зар се ико сме усудити да пред тим зажмури?

(Напомена: Сутра мало изненађење).

О аутору

Stanko

Оставите коментар