MEĐU IZMEĐU

KO SU „GENIJALNI PSI”

208 pregleda
Shutterstock

Mogu da nauče više od 100 različitih imena.

Nova studija je otkrila da neki psi poseduju izvanredno razumevanje ljudskog jezika.Studija o šest genijalnih pasa” unapredila naše razumevanje o pamćenju pasa, sugerišući da neki od njih poseduju izvanredno razumevanje ljudskog jezika.Mađarski istraživači proveli su više od dve godine u potrazi za psima koji bi mogli da prepoznaju nekoliko imena različitih igračaka. Iako većina pasa može donekle da nauči komande, činilo se da je učenje naziva predmeta vrlo izazovan zadatak.

Maks (Mađarska), Gaja (Brazil), Nalani (Holandija), Skal (SAD), Viski (Norveška) i Riko (Španija) napravili su veliki uspeh nakon što su pokazali da mogu da nauče imena više od 28 igračaka, a neki su znali i više od 100. Zatim su bili uključeni da učestvuju u seriji eksperimenata koji se emituju uživo i poznati su kao Genius Dog Challenge.Ovi nadareni psi mogu da nauče nova imena igračaka velikom brzinom”, rekla je dr Klaudija Fugaca sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja je vodila istraživački tim. U našoj prethodnoj studiji otkrili smo da ovi psi mogu da nauče nova imena igračaka nakon što ih čuju samo četiri puta. Ali, za tako kratko vreme, oni nisu formirali dugotrajno sećanje.”

Da pomerili granice učenja kod pasa, njihovi vlasnici su imali zadatak da ih nauče imena šest, a zatim i 12 novih igračaka u jednoj nedelji.Ispostavilo se da za ove talentovane pse to nije bio veliki izazov. Lako su naučili između 11 i 12 igračak”, rekla je dr Šani Dror sa istog univerziteta. Ova brzina učenja je uporediva sa onom kod beba u periodu progovaranja.Psi su takođe mogli da se sete imena igračaka kada su testirani mesec i dva kasnije. Istraživanje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science.

Svi psi koji su učestvovali bili su rase border koli. Međutim, ovaj talenat nije jedinstven samo za ovu vrstu.Zahvaljujući Genius Dog Challenge-u, do sada smo uspeli da pronađemo i pse drugih rasa, uključujući nemačkog ovčara, pekinezera, malog australijskog ovčara i nekoliko pasa mešovitih rasa”, kaže Dror. Odvojeno istraživanje takođe je pokazalo da i neki jorkširski terijeri takođe mogu da zapamte imena.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar