VREMENSKA MAŠINA

KOMPOZITORA IZDALO SRCE

643 pregleda
Šopen (Klasičeskaja muzika)

Tim od devet naučnika objavio je nedavno članak, u kojem objašnjava da je slavni Frederik Šopen umro od perikarditisa, retke komplikacije koja se inače pojavljuje kod obolelih od tuberkuloze, iako od tuberkuloze definitivno jeste bolovao.

Nakon 168 godina otkriveno od čega je slavni kompozitor zaista umro, Iako se znalo da je Frederik Šopen godinama bolovao od tuberkuloze, najnovije istraživanje pokazalo je da muzički genije nije umro od te bolesti.

Frederik Šopen umro je 1849. godine, u svojoj 40. godini, a uprkos tome što je kao uzrok smrti tada navedena tuberkuloza, lekari i naučnici širom sveta raspravljali su se oko toga više od jednog i po veka.

„Zakunite se da ćete me otvoriti kada
umrem, kako me ne biste sahranili živog”,
molio je Šopen dok je umirao u Parizu.

Tim od devet naučnika objavio je nedavno članak u časopisu The American journal of medicine, u kojem objašnjava da je slavni kompozitor umro od perikarditisa, retke komplikacije koja se inače pojavljuje kod obolelih od tuberkuloze, iako od tuberkuloze definitivno jeste bolovao.

Ovakvo razjašnjenje uzroka Šopenove smrti danas ne bi bilo moguće da nije bilo njegovog straha da ga sahrane živog, što u njegovo vreme nije bio redak slučaj i o čemu se često raspravljalo. „Zakunite se da ćete me otvoriti kada umrem, kako me ne biste sahranili živo”, molio je Šopen dok je umirao u Parizu.

Šopenovo srce provelo je u tegli skoro ceo
vek, u Crkvi Svetog krsta u Varšavi, da bi ga,
pre nego što će crkva stradati u razaranju
grada 1944, jedan SS-ovac odneo sa sobom.

Njegova molba je uslišena. Pre nego što je sahranjen na groblju Per Lašez, lekari su mu izvadili srce. Njegova sestra je srce zatim u tegli s konjakom prokrijumčarila u njegovu domovinu Poljsku, uprkos kontrolama ruskih vlasti pod kojom je tada Poljska bila.

Grob u Parizu (Vikipedija)

Šopenovo srce provelo je u tegli skoro ceo vek, u Crkvi Svetog krsta u Varšavi, da bi ga, malo pre nego što će crkva stradati u razaranju grada 1944, jedan SS-ovac odneo sa sobom, predstavljajući se kao veliki Šopenov obožavalac. Odneo ga je u Berlin, a nove nemačke vlasti, tada DDR-a, vratile su srce kao relikviju nacionalnog junaka, velikana umetnosti, odmah nakon završetka Drugog svetskog rata.

U narednih nekoliko decenija špekulisalo se da je Šopen umro od cistične fibroze, od deficijencija alfa 1 antitripsina, od mitralne stenoze, čak i od ciroze jetre. Deficijencija alfa 1 antitripsina je retki genetski poremećaj koji nosioca gena čini osetljivim na plućne infekcije. Očuvano Šopenovo srce, međutim, iz brojnih razloga nije analizirano još od 1945.

Grupa naučnika nedavno je konačno dobila jedinstvenu priliku da Šopenovo srce prouči izbliza. Dragoceni deo tela velikog kompozitora istraživači su smeli samo da posmatraju, bez otvaranja tegle, i odmah su primetili da je srce prekriveno tankim slojem fibroznog tkiva.

Ubrzo su uočili i mala oštećenja koja su nastala usled ozbiljnih komplikacija od tuberkuloze. Konačna dijagnoza je perikarditis, do kojeg je dovelo višegodišnje mučenje s tuberkulozom. Iako je uzrok Šopenove smrti sada već sasvim jasan, jasno je i to da ovo poglavlje neće biti zatvoreno sve dok se naučnicima ne omogući da na uzorku tkiva iz srca sprovedu DNK analizu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar