MEĐU IZMEĐU

KOROV U MESEČEVOM TLU

212 pregleda
NASA

Proklijalo svako seme posađeno u regolitu sa Zemljinog pratioca.

Naučnici su prvi put uzgojili biljke u zemlji s Meseca, uzorcima tla prikupljenima tokom misija NASA 1969. i 1972, u postignuću koje bi moglo dovesti do korišćenja zemaljskih biljaka u ljudskim naseobinama na drugim planetama. Posadili su seme malog cvetnog korova, Arabidopsis thaliana, u 12 malih posuda veličine naprstka i posmatrali kako niče i raste. Svaka posuda je sadržala gram Mesečeveog tla, čiji je točniji naziv lunarni regolit, koji se sa svojim oštrim česticama i nedostatkom organskog materijala uveliko razlikuje od zemaljskog, pa se nije znalo hoće li seme proklijati.

„Kad smo prvi put videli obilje zelenih klica u svim uzorcima, ostali smo bez daha, rekla je profesorka hortikulture Ana-Liza Pol, direktorka Interdisciplinarnog centra za biotehnološka istraživanja Univerziteta u Floridi i jedna od predvodnica studije objavljene u časopisu Communacations Biology.Biljke mogu da rastu u lunarnom regolitu. Ta jednostavna izjava je kolosalna i otvara vrata budućem istraživanju korišćenjem resursa na Mesecu i verovatno Marsu.Svako je seme proklijalo i nije bilo spoljašnjih razlika u ranim fazama rasta između posejanog u regolitu, koji se uglavnom sastoji od zdrobljenih bazaltnih stena, i posejanog u vulkanskom pepelu sa Zemlje sa sličnim mineralnim sastavom i veličinom čestica.

Seme posađeno u regolitu imalo je slabije rezultate od uporednih biljaka, što možda i ne iznenađuje. Međutim, naučnicima je činjenica da su biljke uopšte nikle i rasle bila izvanredna. Jedan od rukovodialaca studije Rob Ferl sa Univerziteta u Floridi rekao je da je osećao radost gledajući kako život čini nešto što nikada pre nije učinjeno.Videti kako biljke rastu jeste postignuće jer govori da možemo ići na Mesec i uzgajati hranu, čistiti vazduh i reciklirati vodu koristeći biljke na način na koji ih koristimo na Zemlji. To je također ,otkriće jer pokazuje da zemaljski život nije ograničen na Zemlju, dodao je Ferl.

NASA je stavila na raspolaganje 12 grama – samo nekoliko čajnih kašičica – regolita prikupljenog tokom misija Apolo 11, Apolo 12 i Apollo 17. Naučnici su posadili tri ili četiri semenke u desetak posuda navlaženih hranljivom otopinom, a zatim ih stavili u laboratoriju na oko 23 Celzijusova stepena pod LED svetla koja daju ružičastu nijansu.Seme je niklo u roku od tri dana. Nakon otprilike sedam dana rasta uklonili su sve osim jedne biljke iz svakog spremnika. Ona je ostavljena da raste do 20 dana, a potom su ubrani listovi da bi se procenila aktivnost gena.

Naučnici su, takođe, utvrdili da je regolit koji je bio duže izložen kosmičkim zracima i solarnom vetru na površini Meseca bio manje pogodan za rast.Zemaljske biljke mogle bi pomoći ljudima da uspostave naseobine na mestima kao što su Mesec i Mars, kao što je prikazano u filmu Marsovac iz 2015, u kojem je astronaut gajio krompir na Crvenoj planeti.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar