MEĐU IZMEĐU

KOSMIČKA PRAZNINA

363 pregleda
Harvard-Smithsonian CfA

Astronomi su pronašli ogromnu šupljinu u svemiru, ali za sada nemaju objašnjenje kako je ona nastala.

Ogromna šupljina je okruglog oblika, prostire se na skoro 500 svetlosnih godina i nalazi se između sazvežđa Persej i Bik.Molekularni oblaci – područja u kojima se formiraju zvezde – koji su dobili ime po tim sazvežđima, okružuju ovu prazninu. Uprkos toj intrigantnoj činjenici, naučnici nisu utvrdili kako je ona nastala.

„Stotine zvezda se formiraju ili već postoje na površini ovog džinovskog mehura… Imamo dve pretpostavke – ili je supernova u jezgru ovog mehura istisnula gas napolje formirajući ono čemi smo dali ime superškoljka Persej-Bik, ili je fenomen nastao tokom miliona godina uz dejstvo niza supernova”, kaže Šmuel Bijali, postdoktorski istraživač u Institutu za teoriju i računanje Centra za astrofiziku sa sedištem u Virdžiniji (SAD), koji je vodio studiju.Naučnici spekulišu da molekularni oblaci Perseja i Bika, zapravo, nisu zasebne strukture u svemiru. Umesto toga, čini se da su nastali iz istog udarnog talasa, nakon eksplozije supernove.„To pokazuje da, kada zvezda umre, supernova generiše lanac događaja koji na kraju mogu dovesti do rađanja novih zvezda”, rekao je dr Bijali.

Istraživači su otkrili prazninu, odnosno šupljinu ili kako je neki nazivaju „svemirsku pećinu”, dok su analizirali trodimenzionalne mape oblika i veličina obližnjih molekularnih oblaka. Informacije su dobijene i zahvaljujući svemirskoj opservatoriji koju je pokrenula Evropska svemirska agencija – Gaja.Ta mapa je sama po sebi veliki proboj, to je prvi put da su molekularni oblaci ucrtani u tri dimenzije. Ranije su naučnici bili ograničeni na ravne slike.

„Ove oblake smo mogli da posmatramo decenijama, ali nismo znali njihov pravi oblik, dubinu ili zapreminu. Takođe nismo bili sigurni koliko su oblaci udaljeni”, rekla je istraživač Ketrin Cuker, koja je vodila studiju njihove izrade, a to je detaljno objašnjena u članku objavljenom u časopisu Astrophisical Journal. Članak šupljinu opisuje kao gigantsku sfernu školjku koja formira zvezdu.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar