MEĐU IZMEĐU

KOSMONAUTSKA DRAMA

177 pregleda

Sa Zemlje umiruju, ali se na 400 kilometara od naše planete odvija drama: posada Međunarodne svemirske stanice ne uspeva da pronađe rupu kroz koju curi vazduh. Jedna od mogućnosti jeste da se ruski modul sasvim zatvori.

U ruskom delu Međunarodne svemirske stanice (MSS) kosmonauti u velikom cajtnotu traže pukotinu. Rezerve kiseonika opadaju, a još nije jasno gde on curi, javlja agencija Tass posle razgovora centrale u Moskvi sa posadom svemirske stanice.Kosmonaut Sergej Rižikov im je poručio da vazduh izlazi kod prelaza ka modulu „Zvezda, ali da posada još ne zna gde.Pad pritiska je registrovan još početkom avgusta, ali sada vreme curi. U igri je mogućnost da se taj deo MSS kompletno zapečati kako se ne bi ugrozila cela stanica. No to bi u velikoj meri ograničilo rad na MSS.

U oktobru je posada pribegla triku – pustili su kesicu sa čajem da levitira i da je usisa rupa kroz koju curi vazduh. Tako su zbilja našli pukotinu od 4,5 santimetara koju su zapušili. Nije bilo jasno kako je do nje došlo, ali je jasno da vazduh i dalje nekuda izlazi.Nije pomogao ni izlazak jednog kosmonauta do spoljne strane stanice. Ruska svemirska agencija Roskosmos sve vreme naglašava da ne postoji neposredna opasnost po posadu. „Sve je pod kontrolom, tvrdi Dimitrij Rogozin, šef „Roskosmosa.Za februar je planiran let teretne sonde „Progres koja treba da dopremi nove količine kiseonika na MSS. Ukoliko u međuvremenu postane opasno, američka NASA bi mogla da uskoči i pošalje bespilotnu letelicu s kiseonikom.

MSS je stara biše od dve decenije. Pre dve godine je otkrivena jedna rupa koja je izazvala kontroverze. U poslednje vreme se astronauti pate sa snabdevanjem strujom i toaletom. U MSS se trenutno na 400 kilometara od Zemlje nalazi sedmoro ljudi: dvojica Rusa, četvorica Amerikanaca i jedan Japanac.U oktobru je kosmonaut sa najdužim stažom u svemiru, Genadij Padalka, u jednom intervjuu bio sasvim direktan: „Svi moduli ruskog dela su potrošeni, rekao je on. Zapravo je oprema planirana da traje 15 godina i rok joj je odavno prošao.MSS je jedina svemirska stanica – zapravo veštački satelit sa ljudskom posadom – koja uopšte postoji. Na njoj se u bestežinskom stanju vrše značajni eksperimenti iz raznih naučnih disciplina. MSS neprestano kruži orbitom tako da obiđe Zemlju za 92 minuta .

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar