MEĐU IZMEĐU

KRAJ PROGRAMIRANJA

1.245 pregleda
Veštačka inteligencija (Vikipedija)

Stručnjaci iz „Majkrosofta” i istraživači sa Univerziteta Kembridž osmislili su usavršeni računar, nazvan „Dipkoder” (DeepCoder), koji je u stanju da programerske zadatke rešava kradući kôdove drugih računara.

Hoće li programeri u „ropotarnicu istorije”, a još nisu dosegli svoj zenit? Stara poslovica „vežbanjem do savršenstva”, čini se, podjedanko važi za mašine. Podesite ih da jedna drugu programiraju, čovek postaje suvišan. Kako? Uvođenjem veštačke inteligencije.

Stručnjaci iz „Majkrosofta” i istraživači sa Univerziteta Kembridž osmislili su usavršeni računar, nazvan „Dipkoder” (DeepCoder), koji je u stanju da programerske zadatke rešava kradući kôdove drugih računara. Krupan korak ka samoprogramiranju mašina i veštačkoj inteligenciji.

Prema tumačenju istraživača,
to se odigrava u delićima sekunde.

Uostalom, većina današnjih uređaja poseduje neku vrste veštačke inteligencije, jer se u procesu učenja služe ponavljanjem. Algoritmi za tzv. duboko učenje omogućuju im da prikupljaju znanja iz skupa podataka i da ih primenjuju u praksi. Navedimo primer: računar se puni podacima koji opisuju uobičajenu plavu boju neba, tako da on kasnije u nizu slika prepozna onu koja prikazuje nebo.

Digitalni mozak (Vikipedija)

Digitalni mozak (Vikipedija)

„Dipkoder” gleda ulaze i izlaze različitih bitova datog kôda, saznaje koji delovi kakve ishode proizvode i na osnovu toga i objedinjuje stvarajući novi program za rešavanje zadatog problema. Prema tumačenju istraživača, to se odigrava u delićima sekunde.

Sledeći korak jeste usavršena veštačka inteligencija sposobna da samostalno programira (i kôdira), što će označiti veliki proboj u njenom korišćenju. Konačan cilj je da se programiranje ukine računari (mašine) će sami opisati ili predstaviti neku zamisao koju će sproveti u delo bez korišćenjnja ikakvog programa.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar