MEĐU IZMEĐU

MOBILNI I RAK MOZGA

1.161 pregleda
Opasni po zdravlje (Vikipedija)

Mobilni telefoni su (bez)opasni? Naučnici se godinama preganjaju da rečena sprava škodi ljudima ili ne škodi. Najnovija objava iz SAD, čini se, ide u prilog štetnosti. Tajna dokumenta koje je obelodanilo Kalifornisjko odeljenje za javno zdravlje potvrđuju da povećava rizik obolevanja od raka!

Prethodno sakriveni dokument potanko opisuje vezu između upotrebe mobilnih telefona i raka mozga, čak sadrži preporuke za zaštitu zdravlja vlasnika. Naime, sudija Višeg suda odlučio je da mora biti pušten u javnost, nakon zahteva Džoela Moskovica, direktora Centra za zdravlje porodice i zajednice u Školi za javno zdravlje na Univerzitetu Berkli.

Na dve stranice sažet je pregled različitih naučnih istraživanja koja ukazuju da često i dugotrajno korišćenje mobilnog telefona može da izazove različite zdravstvene nevolje i da povećava rizik od raka mozga, posebno među mladima. Navodi se, takođe, da nema dokaza da svakojake sprave, koje se oglašavaju da onemogućuju elektromagentno zračenje, uopšte deluju.

Kalifornijski državni zvaničnici zaduženi za zdravstvo tvrde da elektromagnetsko zračenje može utiče na okolne ćelije i tkiva, zbog čega se preporučuje da korisnici držr uređaje dalje od glave i tela pomoću, da koriste slušalica, da pišu poruke kada je to moguće i da izbegavaju spavanje blizu uključenog mobilnog telefona.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar