MEĐU IZMEĐU

KUĆE NA MARSU OD HITINA

272 pregleda

Naučnici smatraju da bi zgrade na Marsu mogle biti napravljene od supstance koja se nalazi u ribljim krljuštima i gljivama zvane hitin. Kada se hitin pomeša sa česticama iz tla Marsa, mogao bi se dobiti dovoljno čvrst materijal za izgradnju objekata i nekih predmeta, navode stručnjaci.

Hitin bi mogao da se dobije na Marsu iz biokonverzije organskog otpada od insekata ili gljivica koje bi se tamo gajile na farmama. U preliminarnim ispitivanjima materijala, stručnjaci su konstruisali maketu stambenog objekta na Marsu, za koji se pokazalo da poseduje dovoljno elastičnosti.Hitin bi tako mogao da pomogne Nasi ali i kompanijama poput „Spejs iksa” koje planiraju da u narednih 20 godina uspostave ljudske kolonije na Marsu, prenosi portal diazhub.com.

„Proizvodnja inspirisana prirodnim materijalima i održivom tehnologijom, jeste proizvodnja koja omogućava novu paradigmu”, rekao je autor studije dr Havijer Fernandez sa singapurskog Univerziteta za tehnologiju i dizajn.„Pokazali smo da su takvi materijali ali i koncept održivosti ključni ne samo za naš opstanak na Zemlji, već i za jedno od sledećih najvećih dostignuća čovečanstva – našu transformaciju u međuplanetarnu vrstu”, dodao je Fernandez.

Hitin je prisutan u mnogim organizmima i primarna je komponenta ćelijskih zidova gljivica, egzoskeleta rakova i insekta, a ima ga i u krljušti riba i kod vodozemaca.Već se koristi u proizvodnji hrane i kao sredstvo za zgušnjavanje.Tehnika istraživača, kada je u pitanju proizvodnja potrebnih predmeta pa i građevinskih elemenata na Marsu, uključuje kombinovanje hitina i minerala regolita.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar