MEĐU IZMEĐU

KUKURIKANJE OD 15O DECIBELA

1.209 pregleda
1. Kao bušilica (Vikipedija)

Grupa istraživača sa univerziteta u Antverpenu i Gentu otkrila je način na koji petlovi štite svoje čulo sluha kad kukuriču, što je otprilike ravno zvuku koji proizvodi hidraulična bušilica.

Zašto petlovi ne ogluve od kukurikanja?

Grupa istraživača sa univerziteta u Antverpenu i Gentu otkrila je način na koji petlovi štite svoje čulo sluha kad kukuriču.

Svako ko je živeo na selu poznaje kukurikanje petla. Međutim, manje je poznato koliko glasno ono može biti. U najnovijem tekstu časopisa Zooology istraživači su objavili da ono može dostići i 150 decibela, što je otprilike ravno zvuku koji proizvodi hidraulična bušilica.

Naučnici su otkrili da je polovina
membrane srednjeg uha pokrivena mekim
tkivom koje ublažava zvuk.

Ukoliko su konstantno bez zaštite, građevinari ili ljudi koji upotrebljavaju tešku mašineriju vremenom mogu da ogluve usled oštećenja fine membrane srednjeg uha. Pošto kokoške imaju sličnu strukturu membrana za sluh u srednjem uhu kao i ljudi, tim istraživača je snimao glave tih ptica kompjuterizovanom tomografijom.

Autori te studije su otkrili još
jednu osobinu ptica ‒ za razliku od
ljudske, njihova slušna membrana
se može u potpunosti obnoviti.

Naučnici su otkrili da je polovina membrane srednjeg uha pokrivena mekim tkivom koje ublažava zvuk. Takođe, kada petao zabaci glavu da kukurikne, aktivira se poseban mehanizam potpunog spuštanja tog tkiva niz ušnu šupljinu, što ublažava udar jakih zvučnih talasa.

Autori te studije su otkrili još jednu osobinu ptica ‒ za razliku od ljudske, njihova slušna membrana se može u potpunosti obnoviti. Iako to nije izričito napomenuto, iz istraživanja proizilazi: pošto i kokoške i pilići imaju isti mehanizam apsorpcije zvuka u srednjem uhu, ne mogu izgubiti sluh od gromoglasnog kukurikanja u blizini.

Opšte je poznato da petlovi traže najpogodniju tačku sa koje se mogu najbolje čuti dok objavljuju apsolutnu vlast nad svojim jatom.

(Nataša Goati, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar