PO GLAVI ČITAOCA

LEPA AMERIKA IZ PUTOPISA

473 pregleda

Istaknuti srpski umetnik kompjuterske grafike, Vladimir Petković, napisao je zanimljivu i uzbudljivu dvojezičnu knjigu „U potrazi za lepom Amerikom (Finding beautiful America), koju je oslikao vlastitim izvanrednim fotografijama.

Vladimir Petković (1983) jedan je od mladih ljudi koji su svoju sudbinu potražili van Srbije, u Sjedinjenim Američkim Državama. Otišao je tamo pre osam godina i za to vreme izgradio vrlo uspešnu karijeru u oblasti digitalnih interaktivnih medija i 3D kompjuterskoj grafici. Pored svega toga, koristio je slobodno vreme da proputuje zemljom i što bolje je upozna. Svoje utiske i doživljaje, s brojnim fotografijama, uobličio je u interesantnu i inspirativnu putopisnu knjigu pod nazivom „U potrazi za lepom Amerikom (Finding beautiful America).

Sjedinjene Države su prostrana zemlja, izuzetno lepa i prepuna kontrasta, koja obiluje prirodnim lepotama i ima 59 nacionalnih parkova, počev od prvog u svetu Jeloustouna iz 1872. Istraživanje ovih prirodnih lepota predstavljalo je za putopisca, pasioniranog ljubitelja prirode i egzotičnih destinacija, neodoljiv izazov. Za osam godina on je posetio tridesetak nacionalnih parkova, a i ostale atraktivne lokacije, znato više od prosečnog Amerikaca.Iako je boravio u većini velikih američkih gradova istočne i zapadne obale, od Majamija do Sijetla i og San Dijega do Bostona, u ovoj knjizi prednost je dao prirodnim lepotama.

Potkrepimo to sledećim njegovim rečima: „Jednostavno, više volim žubor potoka i šum lišća od buke gradova, divlje šume i prekrasne livade pokrivene poljskim cvećem od šematski uređenih parkova, visoke litice od oblakodera, beskrajna prostranstva od klaustrofobične skučenosti gradova.

Doživljaje sa svojih putovanja, oslikane vlastitim fotografijama i kratkim i interesantnim geografskim podacima, autor je oblikovao u uzbudljivu knjigu od 44 priloga koja poziva čitaoca da zajedno s njim krene u pustolovinu. Čak 113 kvalitetnih fotografija u boji i visokoj rezoluciji pružaju priliku čitaocu da doživi makar delimično predivne impresije koje je on želeo da podeli s drugima.

Navedimo samo neke od atrakcija opisanih (i uslikanih) u knjizi: Josemiti nacionalni park s moćnim El Kapitenom i čudesnim Half Domom, po mnogima jednim od najlepših lokacija na svetu, jezero Taho koje leti nudi osveženje u kristalno bistroj vodi a zimi skijanje na obližnjim terenima živopisne planine Sijera Nevade, čudesan i grandiozan Veliki kanjon (nije zanemarljivo da se do njega stiže preko Las Vegasa i Huverove brane), čuveni Jeloustoun sa impresivnim gejzirom Old Fejtful, safirno plavim jezercima i fascinantnim termalnim Velikim prizmatičnim izvorom dok travnatim prostranstvima tumaraju krda moćnih bizona i poneki grizli.

Tu su takođe divni snežni predeli Aljaske, čije obale stanište kitova, zapljuskuju ledene polarne vode Pacifika. Havaji su uvek očaravajući bilo na kojem da ste od četiri ostrva: na divnim peščanim plažama, u tropskim šumama ili nadomak pretećih vulkana u planinskim visovima.Kanjon Antilopa u Arizoni zadivljuje predivnim bojama i čudesnom igrom svetlosti, a na pacifičkoj obali na putu od San Franciska prema Los Anđelesu nalazi se čuveni Big Sur sa živopisnim divljim plažama.

U knjizi je prvi prilog posvećen čuvenom Route 66, nekadašnjoj glavnoj američkoj saobraćajnici ili Majci puteva koja je povezivala Čikago i Los Anđeles. Danas Route 66 ima samo istorijski značaj, ali upravo zato predstavlja simboličan početak putovanja u otkrivanju prirodnih lepota Amerike. Svaki od priloga posvećen je nekoj izuzetnoj prirodnoj atrakciji, navedeni su osnovni geografski podaci i sve je ilustrovano probranim fotografijama. Opis ličnih impresija i pojedinih događaja vodi čitaoca u malu avanturu viđenu kroz autorovu prizmu. U prilogu su data i dva događaja sasvim lične prirode koji predstavljaju kuriozitet s obzirom na izuzetno malu verovatnoću da se dogode (kao što je susret sa Eltonom Džonom u letnjoj bašti malog seoceta).

Na kraju je dat registar fotografija i priloženo je 10 geografskih karata na kojima su označene posećene lokacije, što je od izuzetne pomoći čitaocima. Knjiga je napisana dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku. Po tome, ali pre svega po svom sadržaju i fascinantnim fotografijama, ona je jedinstvena na ovim prostorima i predstavlja dragocen izvor informacija o prirodnim lepotama Sjedinjenih Država ne samo za čitaoce u Srbiji već i u inostranstvu. Izdanja ovakve vrste u svetu su vrlo popularna i štampaju se u velikim tiražima, a knjiga Vladimira Petkovića nimalo ne zaostaje za putopisima profesionalaca.

Vladimir Petković je rođen 1983. godine u Nišu. Po završetku dvogodišnjeg kursa za kompjutersku grafiku u specijalizovanoj školi Chiron po programu Lukasovog Industrial Light and Magic, diplomirao je dizajn interaktivnih medija na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu. U svom umetničkom radu on se fokusira na vizije alternativnih svetova korišćenjem 3D grafike i drugih kompjuterski generisanih umetničkih formi. Njegove kreacije su obično postavljene u fiktivne svetove inspirisane cyberpunk-om i steampunk-om, a jedan rad uključen je u svetsku enciklopediju Steampunk Graphics Encyclopedia (Graffito Book, London 2014). Kao ekspert u digitalnim interaktivnim medijima i 3D kompjuterskoj grafici, radio je na mnoštvu projekata za razne renomirane IT firme iz Silicijumske doline, među kojima i za svetske gigante Oracle, Apple, Restoration Hardware i Adobe. Trenutno je menadžer i kreativni direktor u Adobe-u. Od 2013. godine živi i radi u San Francisku. Više podataka o njegovom radu može se naći na sajtu www.vladimirpetkovic.com.

Pogledajte nekoliko probrani fotografija:


Pustinja Mohava, Kalifornija, Nevada, Juta, Arizona


Veliki kanjon, Arizona


Konjska potkovica, reka Kolorado, Arizona


Glečer Matanuska, Aljaska


Josemiti, Kalifornija


Kanjon Vaimea, ostrvo Kuai, Havaji


Severno i južno jezero blizanci, Oregon


Veliki prizmatični izvor, Jelouston park, Vajoming

Stanko Stojiljković

O autoru

administrator

Ostavite komentar