ПО ГЛАВИ ЧИТАОЦА

ЛЕПА АМЕРИКА ИЗ ПУТОПИСА

Долина споменика (Јута, Аризона)

Истакнути српски уметник компјутерске графике, Владимир Петковић, написао је занимљиву и узбудљиву двојезичну књигу „У потрази за лепом Америком (Finding beautiful America), коју је осликао властитим изванредним фотографијама.

Владимир Петковић (1983) један је од младих људи који су своју судбину потражили ван Србије, у Сједињеним Америчким Државама. Отишао је тамо пре осам година и за то време изградио врло успешну каријеру у области дигиталних интерактивних медија и 3D компјутерској графици. Поред свега тога, користио је слободно време да пропутује земљом и што боље је упозна. Своје утиске и доживљаје, с бројним фотографијама, уобличио је у интересантну и инспиративну путописну књигу под називом „У потрази за лепом Америком (Finding beautiful America).

Сједињене Државе су пространа земља, изузетно лепа и препуна контраста, која обилује природним лепотама и има 59 националних паркова, почев од првог у свету Јелоустоуна из 1872. Истраживање ових природних лепота представљало је за путописца, пасионираног љубитеља природе и егзотичних дестинација, неодољив изазов. За осам година он је посетио тридесетак националних паркова, а и остале атрактивнe локацијe, знато више од просечног Америкаца. Иако је боравио у већини великих америчких градова источне и западне обале, од Мајамија до Сијетла и ог Сан Дијега до Бостона, у овој књизи предност је дао природним лепотама.

Поткрепимо то следећим његовим речима: „Једноставно, више волим жубор потока и шум лишћа од буке градова, дивље шуме и прекрасне ливаде покривене пољским цвећем од шематски уређених паркова, високе литице од облакодера, бескрајна пространства од клаустрофобичне скучености градова.

Доживљаје са својих путовања, осликане властитим фотографијама и кратким и интересантним географским подацима, аутор је обликовао у узбудљиву књигу од 44 прилога која позива читаоца да заједно с њим крене у пустоловину. Чак 113 квалитетних фотографија у боји и високој резолуцији пружају прилику читаоцу да доживи макар делимично предивне импресије које је он желео да подели с другима.

Наведимо само неке од атракција описаних (и усликаних) у књизи: Јосемити национални парк с моћним Ел Капитеном и чудесним Халф Домом, по многима једним од најлепших локација на свету, језеро Тахо које лети нуди освежење у кристално бистрој води а зими скијање на оближњим теренима живописне планине Сијера Неваде, чудесан и грандиозан Велики кањон (није занемарљиво да се до њега стиже преко Лас Вегаса и Хуверове бране), чувени Јелоустоун са импресивним гејзиром Олд Фејтфул, сафирно плавим језерцима и фасцинантним термалним Великим призматичним извором док травнатим пространствима тумарају крда моћних бизона и понеки гризли.

Ту су такође дивни снежни предели Аљаске, чије обале станиште китова, запљускују ледене поларне воде Пацифика. Хаваји су увек очаравајући било на којем да сте од четири острва: на дивним пешчаним плажама, у тропским шумама или надомак претећих вулкана у планинским висовима. Кањон Антилопа у Аризони задивљује предивним бојама и чудесном игром светлости, а на пацифичкој обали на путу од Сан Франциска према Лос Анђелесу налази се чувени Биг Сур са живописним дивљим плажама.

У књизи је први прилог посвећен чувеном Route 66, некадашњој главној америчкој саобраћајници или Мајци путева која је повезивала Чикаго и Лос Анђелес. Данас Route 66 има само историјски значај, али управо зато представља симболичан почетак путовања у откривању природних лепота Америке. Сваки од прилога посвећен је некој изузетној природној атракцији, наведени су основни географски подаци и све је илустровано пробраним фотографијама. Опис личних импресија и појединих догађаја води читаоца у малу авантуру виђену кроз ауторову призму. У прилогу су дата и два догађаја сасвим личне природе који представљају куриозитет с обзиром на изузетно малу вероватноћу да се догоде (као што је сусрет са Елтоном Џоном у летњој башти малог сеоцета).

На крају је дат регистар фотографија и приложено је 10 географских карата на којима су означене посећене локације, што је од изузетне помоћи читаоцима. Књига је написана двојезично, на српском и на енглеском језику. По томе, али пре свега по свом садржају и фасцинантним фотографијама, она је јединствена на овим просторима и представља драгоцен извор информација о природним лепотама Сједињених Држава не само за читаоце у Србији већ и у иностранству. Издања овакве врсте у свету су врло популарна и штампају се у великим тиражима, а књига Владимира Петковића нимало не заостаје за путописима професионалаца.

Владимир Петковић је рођен 1983. године у Нишу. По завршетку двогодишњег курса за компјутерску графику у специјализованој школи Chiron по програму Лукасовог Industrial Light and Magic, дипломирао је дизајн интерактивних медија на Универзитету Метрополитан у Београду. У свом уметничком раду он се фокусира на визије алтернативних светова коришћењем 3D графике и других компјутерски генерисаних уметничких форми. Његове креације су обично постављене у фиктивне светове инспирисане cyberpunk-ом и steampunk-ом, а један рад укључен је у светску енциклопедију Steampunk Graphics Encyclopedia (Graffito Book, London 2014). Као експерт у дигиталним интерактивним медијима и 3D компјутерској графици, радио је на мноштву пројеката за разне реномиране IT фирме из Силицијумске долине, међу којима и за светске гиганте Oracle, Apple, Restoration Hardware и Adobe. Тренутно је менаџер и креативни директор у Adobe. Од 2013. године живи и ради у Сан Франциску. Више података о његовом раду може се наћи на сајту www.vladimirpetkovic.com.

Погледајте неколико пробрани фотографија:


Пустиња Мохава, Калифорнија, Невада, Јута, Аризона


Велики кањон, Аризона


Коњска потковица, река Колорадо, Аризона


Глечер Матануска, Аљаска


Јосемити, Калифорнија


Кањон Ваимеа, острво Куаи, Хаваји


Северно и јужно језеро близанци, Орегон


Велики призматични извор, Јелоустон парк, Вајоминг

Станко Стојиљковић

О аутору

Stanko

Оставите коментар