МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕВИТАЦИЈА ЋЕЛИЈЕ

Scientific Reports

Scientific Reports

Научници су установили да матичне ћелије које левитирају (лебде у ваздуху) помоћу звука спонтано формирају округле структуре. Ова техника би се могла користити за узгој ткива или једноставних минијатурних органа, а да стручњаци не морају физички манипулисати ћелијама и потенцијално их оштетити или променити у процесу.

Инжењерство или стварање ткива за терапеутску употребу, попут комада хрскавице за поправку колена, није лак задатак. Хемикалије и силе које се користе за подстицање ћелија да се формирају у жељени облик могу нарушити њихову функцију након имплантације, пише New Scientist. Стручњаци су овом методом, која се темељи на акустичној левитацији, стимулисали раст ћелија и интеракције њихових опни (зидови) да се креира тродимензионална ћелијска структура. Суспендиране ћелије су се помицале према чвориштима акустичног притиска, где су се одржавале у акустичној левитацији у савршено равним монослојевима.

Занимљиво је да су се одржавањем монослојева мезенхималних матичних ћелија (MSC) тoком раздобља од 24 сата MSC-ови спонтано самоорганизовали из ћелијских листова у станичне сфероиде. Ова метода је проверила одрживост MSC-а и показала већи капацитет диференцијације у поређењу са стандардним условима дводимензионалне културе. Мезенхималне матичне ћелије (MSC) представљају групу мултипотентних ћелија изолованих из хумане коштане сржи и периоста, које in vitro задржавају способност диференцијације у бројна ткива.

Мултипотентне су и делују противупално и имуномодулаторно. Њихова улога примарно је усмерена на лучење биоактивних чинилаца који препознају место озледе или упале, посредују у имунолошком одговору, смањују упалу и подстичу регенерацију ткива. Истраживање под именом Self-organization of human stem cells into spheroids in a multinode acoustic levitation објављено је у часопису The Journal of the Acoustical Society of America.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар