МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУДИ СЕ ПРЕВИШЕ ПЕРУ

Shutterstock

Shutterstock

На питање да ли је свакодневно туширање којим се расипају литре воде потребно у време раста трошкова за потрошњу енергије, дерматолози одговарају не.

Према студији коју је недавно објавио институт Ifon, три четвртине испитаних Француза (76 посто) одговорило је да свакодневно перу цело тело, отприлике као и њихови суседи Немци (77 посто), а нешто мањи чистунци су Енглези (68 посто) и Италијани (53 посто). Међутим, свакодневно туширање утиче на потрошњу воде и енергије и на околину. Према подацима Информационог центра за воду (CIEAU), просечним туширањем потроши се око 57 литара воде. Да ли је онда оправдано туширати се сваког дана? Није обавезно”, каже дерматолошкиња Мари Жрдан из Париза. Kожа је орган који се обнавља: она се на неки начин сама чисти.

Површина коже прекривена је емулзијом воде и масноће која твори хидролипидни филм, први слој заштите од заразних агенаса и онечишћења. Тај заштитни филм једнако је важан у спречавању дехидрације. Kожа је екосоистем као и сваки други и добро је очувати њену равнотежу”, напомиње Журдан. Ако је кожа превише изложена агресији, попут прљања и знојења, треба је очистисти. Али иопштено говорећи, свакодневно сапуњање зона у којима се највише знојимо, а подобне су за колоније бактерија – то су оба пазуха, прсти на ногама и интимни делови – требало би бити довољно”. Напротив, претерано прање исушује кожу, могући су екцеми”, упозорава Журдан.

Од 19. века и научних радова Луја Пастера, познато је да се прањем уништава велики део бактерија које су одговорне за епидемије. Но данас се суочавам с људима који се претерано перу, неколико пута на дан, често у страху од вируса”, истиче Лоранс Нете, дерматолошкиња и венеролошкиња из Париза.Прети им опасност да промене хидролипидни слој који чува кожу. Дерматолози стога препоручују људима да зоне тела које су највише изложене знојењу перу користећи минималну количину хемијске пене за туширање. Kупање у кади било би боље заборавити. За купку је потребно од 150 до 200 литара воде. Често је вода претопла или опуштање траје дуго, а то исушује кожу и ствара неравнотежу у епидерму.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар