МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАРСОВЕ ПЛАВЕ ДИНЕ

NASA

Америчка агенција за истраживање свемира (NASA) објавила је фотографију која одузима дах.

Плави сафир је опеван у нашој поп-рок музици, али ако још нисте чули за плаве дине Марса сад имате прилику да видите како изгледају захваљујући Насиној фотографији. Дине окружују северну поларну капу Марса и створене су налетима ветра, пише портал Mashable. На фотографији Плаве дине на Црвеној планети” приказано је подручје (80,3 степени северне ширине, 172,1 степен источне географске дужине) које је широко нешто више од 30 километара иако дине наводно заузимају површину величине државе Тексас. Призор је снимљен инфрацрвеном камером орбитера Марсова Одисеја”, названом THEMIS (Thermal Emission Imaging System).

Један од најупечатљивијих аспеката фотографије су живописне боје дина. Као што се наводи у опису, различите боје на овој слици су лажне јер одговарају у ствари различитим температурама дина. Наранџасте, жућкастонаранџасте дине, које одају утисак масивних коралних гребена, означавају топлије температуре. А плава подручја виђена у горњем левом углу слике, која подсећају на лагуне или снежне покриваче, представљају подручја са нижом температуром.

THEMIS мери површинску температуру дању и ноћу, омогућавајући научницима да утврде који материјали, као што су стене, песак или прашина, постоје. Подаци овог система откривају присуство поменутих материјала на основу њиховог загревања и хлађења током марсовског дана, наводи се у образложењу Америчке агенције за истраживање свемира. Фотографија плавих дина комбинује слике снимљене током децембра 2002. и новембра 2004. године.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар