ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

МЕСЕЧЕВИ ТУРИСТИ

До Месеца и натраг: Сајуз (Википедија)

До Месеца и натраг: Сајуз (Википедија)

Заинтересовани појединци с дубљим џепом могли би могли да лете око Земљиног најближег космичкод суседаа у модернизованом космичком броду „Сајуз” већ 2021 или 2022. године!

Мр Грујица С. Ивановић

Према речима Владимира Солнцева, директора Ракетно-космичке корпорације (РКК) „Енергија”, Русија ће бити спремна да на тржиште космичких туристичких летова понуди богаташима широм света јединствени догађај – лет од Земље до Месеца, облетање нашег најближег небеског суседа и повратак на Земљу другом космичком брзином (преко 11 километара на сат).

Пет до шест година после потписивања уговора, први „месечеви туристи” могли би да крену на пут. Већ има неколико потенцијалних кандидата с којима се преговора.

Није обелодањено колико ће
туриста моћи да лети – али је
могуће да се поред, руског космонаута,
налазе још два путника за Месец.

За ову мисију потребна су два лансирања. За време првог „Сајуз” ће с посадом, под командом једног професионалног руског космонаута, бити лансиран у ниску орбиту око Земље. Током другог лансирања у орбиту ће бити постављен ракетни блок ДМ са додатним херметичким одсеком за комфорнији боравак посаде током лета ка Месецу. После спајања са „Сајузом”, пали се ракетни мотор блока ДМ и систем креће на тродневни лет ка Месецу, облеће га једанпут и враћа се натраг ка Земљи.

Додатна заштита
Након одбацивања блока ДМ, ракетни мотори „Сајуза” биће коришћени за корекцију путање лета. Повратак ће протећи по балистичкој трајекторији, тако да чланови посаде морају бити добро припремљени за преоптерећања која могу бити већа од 10 Г.

Владимир Солнцев (Енергија)

Владимир Солнцев (Енергија)

Тренутно стручњаци РКК „Енергије” раде на додатној радијационој и теплотној заштити космичког брода „Сајуз”, новим навигационом и телекомуникационом системима, новој техници контролисаног уласка у атмосферу другом космичком брзином и низу других система неопходних за лет око Месеца.

Није обелодањено колико ће туриста моћи да лети – али је могуће да се поред, руског космонаута, налазе још два путника за Месец. Иако није наведено, блок ДМ би требало да буде лансиран ракетом „Протон-М”, а „Сајуз” носачем „Сајуз-2.1А”.

Коначно, није речено колико би коштала карта до Месеца. Имајући у виду да је цена туристичких летова у ниским орбитама око Земље око 70 милиона долара, треба очекивати да би лет до Месеца требало да буде барем двоструко већа –
око 150 милиона, односно око 300 милиона за две карте.

Ово није први пут да се „Сајуз” планира летове ка Месецу. Крајем шездесетих прошлог века, његова двомодуларна верзија под називом „Зонд” обавила је неколико аутоматских мисија уз облетање Месеца и повратак на Земљу. Како је током сваке од ових мисија (осим последње) било тешкоћа, одлука да два космонаута обаве лет на релацији Земља-Месец-Земља није донета.

Повратак у шездесете
У међувремену су Американци децембра 1968. за време мисије „Аполо-8” десет пута облетели Месец, тако да је с пропагадног становишта значај совјетске, далеко скромније експедиције, умањен.

Поред ове, развијена је још једна месечева верзија „Сајуза”, означена скраћеницом ЛОК или Месечев орбитални брод. Била је то, уједно, највећа варијанта „Сајуза” која је требало бити лансирана ка Месецу суперракетом Н1 с месечевим модулом ЛOК, у којем је један космонаут требало да слети на Месец. Због невоља с ракетом Н1, а и одсуства подршке Кремља, пројекат Н1-ЛОК је обустављен 1974.

Све у свему, у светлу недавних наговештаја туристичких летова ка Месецу у режији америчке приватне компаније „Спејс икс” (SpaceX) Илона Маска, неће ме изненадити уколико ускоро из компаније „Плаво порекло” (Blue Origin) Џeфа Безоса не стигну сличне вести. Планови РКК „Енергија”, иначе, подсећају на месечеву трку СССР и САД с краја шездесетих година прошлог века.

После 45 година, човек се, истина туристички, враћа Месецу.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар