MEĐU IZMEĐU

MIKROGALERIJA CPN

221 pregleda

Izlog Centra za promociju nauke, u Kralja Petra 46, pretvoren je u galeriju čiji su programi i sadržaji vidljivi svim slučajnim i namernim prolaznicima beogradskog Dorćola, a tokom marta i aprila, u Mikrogaleriji možete videti interaktivnu postavku „Nestajanje vrsta.

U Mikrogaleriji, izložbenom prostoru otvorenom ka Ulici kralja Petra, u Beogradu, otvorena je interaktivna postavka „Nestajanje vrsta. Prolećna izložba posvećena je biodiverzitetu vlažnih staništa, a prikazuje biljne i životinjske vrste koje nestaju usled uticaja klimatskih promena. Izložba u Mikrogaleriji daje pregled vrsta u vlažnim staništima, istovremeno upozoravajući na činjenicu da se broj biljaka i životinja može drastično smanjiti ukoliko ne počnemo da vodimo računa o svom okruženju.

Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva naučne koncepte, pojmove, oblasti ili fenomene. Ona predstavlja svojevrsni prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, a u pet kvadratnih metara predstavlja se naučna oblast, program ili projektna tema koji su trenutno u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prava interaktivna naučnopopularna postavka, koju svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili slušati.

Postavku čini bogat grafički prikaz vlažnog staništa u svom punom biodiverztetu. Posetioci mogu da aktiviraju senzore koji omogućavaju promenu boje svetla koje obasjava grafiku, a promenom svetla gube se određeni grafički slojevi i pred posetiocem se otkriva zasebna slika.

Sve postavke u Mikrogaleriji zasnovane su na principu interaktivnosti. Interakcija u ovom slučaju podrazumeva akciju posmatrača – ne samo gledanje i čitanje sadržaja u izlogu, nego i pokretanje mehanizma kako bi se otkrile nove informacije koje postavka nudi. Senzori kojima se pokreće svetlo, animacija, video, mehaničko pomeranje elementa, upotreba telefona (skeniranje QR kodova ili upotreba kamere), komunikacija sa osobom unutar prostora… neki su od interaktivnih pristupa dosad korišćenih u Mikrogaleriji.

Od otvaranja Naučnog kluba, kroz Mikrogaleriju su, između ostalih, prošle i postavke posvećene Darvinovoj teoriji evolucije i galapagoskim zebama, lego-robotima koji rešavaju matematičke probleme, nauci i umetnosti, dinamičnoj planeti Zemlji, a prošlog decembra osmišljen je potpuno nov format izvođenja naučne minijature kroz žanr slepstika i pantomime.

Sredinom godine biće objavljen prvi Otvoreni poziv za idejno i tehničko rešenje za interaktivnu postavku u Mikrogaleriji. Cilj ovog poziva je da se angažuje šira stručna javnost u kreiranju naučnopopularnih sadržaja, i to iz oblasti dizajna, arhitekture, mašinskog inženjerstva, elektronike...

Očekivano je da se neke od ovih disciplina ukrste u traženju rešenja i inspiraciji, a realizacija ove postavke planirana je za kraj 2021. godine.

Postavka „Nestajanje vrstabiće izložena u Mikrogaleriji do 20. aprila. Prođite Ulicom Kralja Petra!

(Ljiljana Ilić, CPN)

O autoru

administrator

Ostavite komentar