MEĐU IZMEĐU

MNOGO PLANETA LUTALICA

257 pregleda
NASA

U našoj galaksiji nađena velika grupa koje jure bez cilja kroz svemir. A moglo bi ih biti nekoliko milijardi.

Međuzvezdani prostor groblje je planeta lutalica koji su izgubili svoju matičnu zvezdu i besciljno jure kroz svemir.Iako ih nije tako lako uočiti, naučnici su nakon analize na desetine hiljada snimaka Evropske južne opservatorije (ESO) u našoj galaksiji pronašli 170 potencijalno izgubljenih svetova.Ako se za veći deo potvrdi da se radi o planetima lutalicama, to bi značilo da je naš Mlečni put pun takvih odbeglih egzoplaneta.

„Moglo bi biti nekoliko milijardi takvih divovskih planeta koje besciljno jure Mlečnim putem”, rekao je astronom Erve Buj iz Laboratorije za astrofiziku u Bordou (Francuska).Planete lutalice se rađaju u vrtlozima gasa i prašine koji su tipični za stvaranje solarnog sistema, no neki od tih oblaka na kraju budu premali i ne dođe do nastanka nečega što sliči našem Sunčevom sistemu.Nije za sada poznato koliko je tih planeta nastalo bez zvezde, a koliko je izbačeno iz svog gnezda, odnosno iz svog solarnog sistema, piše Science.

Teško ih je uočiti jer ne sjaje žestinom zvijezde, a s obzirom na to da samo besciljno jure svemirom, nemaju ni izračunljive orbite. Većinu njih primetimo posredno, kao rupice u prostor-vremenu jer njihova masivna tela nakratko iskrivljuju pozadinu svetlosti neke zvezde.Astronomi su uspeli pronaći ovako velik broj planeta lutalica rukovodeći se činjenicom da novonastala tela nastavljaju zračiti toplinom još mnogo miliona godina.

Nakon što su analizirali naznake slabe radijacije sa snimaka snažnih teleskopa, sakupili su ogroman broj kandidata za izgubljene svetove.Pitanje je hoće li se pokazati da su svi ti kandidati uistinu planete lutalice. Od 170, moguće je da će samo 70 potpasti u tu kategoriju.Istraživanje pod nazivom A rich population of free-floating planets in the Upper Scorpius young stellar associationobjavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar