МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОНА ЛИЗА ЈЕ СРЕЋНА

Мона Лиза (Википедија)

Мона Лиза (Википедија)

Мона Лиза није ни снуждена, ни тужна, ни невесела, како су појединци столећима тумачили једно од најзагонетнијих лица у људској историји. Каква је, дакле, на чувеној слици Леонарда да Винчија?

Срећна! Како то знамо? Немачки неуронаучници су, управо, објавили проучавање које доказује да је Ђоконда блистала од среће. Искреност тајанственог осмеха вековима је предмет расправе у свету уметности, а готово сто одсто испитаника у недавном пропитивању описало га је придевом – срећна.

На изненађење, чак 97 посто
одговора опажа оригиналну
слику као срећну.

Већини становника наше планете познати су и поменута слика и недокучиви осмех. Једни посматрачи тврде да је Мона Лизин сладки осмех постаје подсмех ако се гледа довољно дуго, други верују да је тужан. Зато су на Универзитету Фрајбург прионули да истраже како људски мозак опажа визуелне знаке као што су изрази лица користећи за то најпознатију слику на свету.

Истраживачи су начинили осам фотографских реплика Мона Лизе: четири које су нагло постајале срећније и четири што су на исти начин бивале тужније. Затим су свих осам, са оригиналом, приказали учесницима у огледу тражећи да их распореде у срећне или тужне. Сваки од туцета добровољаца замољен је да их тако разврста 30 пута!

На изненађење, чак 97 посто одговора опажа оригиналну слику као срећну. Истраживачи су очекивали двосмислене и мешовите одговоре, имајући у виду углед слике.

Други део провере био је сличан, али су учесницима предочили изворно сликарско дело и осам тужних верзија. Још једном су они, углавном, оригиналну слику оценили срећном, а осам копија су доживели мало тужнијим него у првом експерименту.

Налази указују да људски мозак нема устаљену скалу среће и туге, уместо тоха он упоређује оно што је недавно виђено. Другим речима, успева да веома, веома брзо сними одређено подручје. Још једна занимљива чињеница: испитаници су срећу брже препознавали од туге!

Немачки неуронаучници намеравају да понове испитивање на људима с менталним поремећајима да би сазнали како се болест утиче на способност да се распознају нечија осећања. Али што се тиче вишевековне зачкољице да ли је Мона Лиза срећна, случај је најзад расветљен.

Стефан Вукашин

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар