MEĐU IZMEĐU

MONA LIZA JE SREĆNA

1.262 pregleda
Mona Liza (Vikipedija)

Mona Liza nije ni snuždena, ni tužna, ni nevesela, kako su pojedinci stolećima tumačili jedno od najzagonetnijih lica u ljudskoj istoriji. Kakva je, dakle, na čuvenoj slici Leonarda da Vinčija?

Srećna! Kako to znamo? Nemački neuronaučnici su, upravo, objavili proučavanje koje dokazuje da je Đokonda blistala od sreće. Iskrenost tajanstvenog osmeha vekovima je predmet rasprave u svetu umetnosti, a gotovo sto odsto ispitanika u nedavnom propitivanju opisalo ga je pridevom – srećna.

Na iznenađenje, čak 97 posto
odgovora opaža originalnu
sliku kao srećnu.

Većini stanovnika naše planete poznati su i pomenuta slika i nedokučivi osmeh. Jedni posmatrači tvrde da je Mona Lizin sladki osmeh postaje podsmeh ako se gleda dovoljno dugo, drugi veruju da je tužan. Zato su na Univerzitetu Frajburg prionuli da istraže kako ljudski mozak opaža vizuelne znake kao što su izrazi lica koristeći za to najpoznatiju sliku na svetu.

Istraživači su načinili osam fotografskih replika Mona Lize: četiri koje su naglo postajale srećnije i četiri što su na isti način bivale tužnije. Zatim su svih osam, sa originalom, prikazali učesnicima u ogledu tražeći da ih rasporede u srećne ili tužne. Svaki od tuceta dobrovoljaca zamoljen je da ih tako razvrsta 30 puta!

Na iznenađenje, čak 97 posto odgovora opaža originalnu sliku kao srećnu. Istraživači su očekivali dvosmislene i mešovite odgovore, imajući u vidu ugled slike.

Drugi deo provere bio je sličan, ali su učesnicima predočili izvorno slikarsko delo i osam tužnih verzija. Još jednom su oni, uglavnom, originalnu sliku ocenili srećnom, a osam kopija su doživeli malo tužnijim nego u prvom eksperimentu.

Nalazi ukazuju da ljudski mozak nema ustaljenu skalu sreće i tuge, umesto toha on upoređuje ono što je nedavno viđeno. Drugim rečima, uspeva da veoma, veoma brzo snimi određeno područje. Još jedna zanimljiva činjenica: ispitanici su sreću brže prepoznavali od tuge!

Nemački neuronaučnici nameravaju da ponove ispitivanje na ljudima s mentalnim poremećajima da bi saznali kako se bolest utiče na sposobnost da se raspoznaju nečija osećanja. Ali što se tiče viševekovne začkoljice da li je Mona Liza srećna, slučaj je najzad rasvetljen.

Stefan Vukašin

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar