MEĐU IZMEĐU

MORSKA NEMAN OD 3 TONE

2.754 pregleda
Profimedia

Morska neman teška blizu 3 tone otkrivena je 9. decembra 2021. godine, dok je beživotno plutala pored obale azorskog ostrva Fajal. Ribari su tada odlučili da je odnesu u luku da je naučnici detaljno prouče. Urađena je nekropsija i utvrđeno da je reč o izuzetnom primerku. Prilikom nekropsije džinovske ribe sunce – Mola alexandrini, ustavljeno je da je dugačka 3,6metra, a teška 2.744 kilograma. Ispitan je sadržaj iz želuca, a uzeti su i uzorci njene DNK koji su prosleđeni na dalju analizu. Vodeći autor studije Žoze Nunjo Gomeš-Pereira je objasnio da je mrtva riba nekada bila zaista veličanstven primerak i dodao da je u vodi izgledala strašnije.

Prethodni svetski rekord je držao primerak iste vrste uhvaćen u Japanu 1996. godine, a kako stoji u Ginisovoj knjizi rekorda ona je težila oko 2.300 kilograma. I pre ova dva otkrića vrsta je smatrana jednom od najvećih na svetu, iako su ranije bile pogrešno klasifikovane kao neobično velike jedinke obične okeanske ribe sunce – Mola mola. Zajedničko im je da se često sunčaju na površini okeana – zbog čega su i dobile ime riba sunce.

Naučnici pretpostavljaju da ovo rade da bi se ugrejale pre nego što zarone na velike dubine – u tamne i hladne vode gde love hranu. Kolosalni primerci su nalaženi u vodama širom sveta, iako uglavnom narastu do polovine veličine najvećeg primerka koji je uhvaćen krajem prošle godine. S druge strane, ribari u Kambodži su u maju ove godine uspeli da uhvate najveću slatkovodnu ribu na svetu – Urogimnus polilepis, dugačku 4 metra i tešku oko 300 kilograma.Studija je objavljena u časopisu Journal of Fish Biology.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar