ЕКОСОФИЈА

МОЗАК НИ ДА ЧУЈЕ ЗА ПИВО

194 pregleda
Pixabay

Протеински прах, чак и одређена врста кафе су нешто што неуролози не препоручију када је у питању здравље централног нервног система.

Kада се размишља о побољшању здравља мозга, често се помисли на активности као што су укрштене речи или судоку. Али за оштар ум потребно је више од игрица. Свакодневне навике играју велику улогу у здрављу централног нервног система, почевши од исхране. Постоје намирнице и пића које неуролози и неуронаучници не препоручују.

Протеински прах

Имате навику да додајете протеинси прах у свој дневни смути. Можда ћете желети да престанете или, у најмању руку, да проверите састојке. Протеински прах се често продаје као здрава, нискокалорична опција за људе који покушавају да изгубе или одрже телесну тежину, иако су многи испуњени вештачким заслађивачима, каже неуронаучница Фридерика Фабрицијус, пише HuffPost. „Ти адитиви изазивају пустош у гастроинтестиналном микробиому”, oбјашњва она, и додаје да је здрав микробиом толико важан за добро здравље мозга јер већина наших неуротрансмитера настаје у цревима”.

Газирана пића

Неуролог др Шехин Лакан истиче да је омиљено пиће с мехурићима једноставно лоше за мозак. „Сода је једна од најгорих намирница за здравље мозга због високе концентрације једноставних шећера, који оштећују крвне судове мозга”, наводи он и каже временом, то изгладњује мозак од самог горива које му је потребно за функционисање, што доводи до преране деменције и можданог удара”. Шећер, такође, изазива упалу мозга, раздражљивост, лоше расположење и поремећаје сна. Осим тога, константни налет и пад шећера могу да изазову стање зависности. „Чак и дијетална или нулта верзије чувеног газираног пића имају негативне ефекте, јер адитиви без калорија оптерећују мозак и преваре га да троши више калорија и жуди за правим шећером”, закључује Лакан.

Маргарин

Др Ша Дата, неуролог, рекла је да избегава маргарин колико год је то могуће јер садржи трансмасти. „Често чујемо да трансмасти нису добре за срце и крвне судове. Исто важи и за судове мозга”, упозорава она. Студија објављена у часопису Neurology открила је да старије особе с највећим нивоом елаидинске киселине (уобичајена врста трансмасти) у крви имају већу вероватноћу да развију деменцију. Боље је држати се маслиновог уља или правог маслаца.

Намирнице с канабисом

Са порастом CBD-a и легализацијом марихуане у већини земаља, ово би могло да буде помало изненађење. Зато што је канабис легалан и може да помогне да се опустите, не значи да чини добро мозгз. „Поред краткорочних когнитивних ефеката канабиса, чини се да тетрахидроканабинол (такође познат као THC) сужава артерије у мозгу”, oопомиње др Лестер Ленг, неуролог. И додаје да „то може да буде веома опасно када се користи у великим количинама, нарочито ако су у питању особе са мигренама, стањем које заједно с прекомерном употребом канабиса, може да доведе до можданог удара, чак и код младих, иначе здравих људи”.

Пиво

„Пиво се састоји потпуно од празних калорија без нутритивне вредности”, изјавио је др Бајран Хо, неуролог . Kако наводи алкохол је неуротоксин који може да повреди и централни и периферни нервни систем, чак и ако се конзумира у умереним количинама”.

Kафа без кофеина

Ако сте љубитељ кафе без кофеина, неуронаучник Шон Kалан препоручује да прескочите овај напитак осим ако нисте сигурни да је процес декофеинизације без растварача. „Растварачи, хемикалије које се користе за уклањање кофеина из кафе, генерално су токсичне за људе”, подсетио је он и наставио да су „многи повезани с повећаним ризиком од карцинома или неуролошких оштећења, посебно у великим или поновљеним дозама. Осим тога, растварачи као што је метилен хлорид (обично се користи у процесу декофеинизације) пролази кроз плаценту, што значи да труднице ризикују да излажу своје нерођено дете растварачу.”

Помфрит

Ево још једне невоље – помфрит. То је једна од главних намирница које неуролог др Педрам Наваб препоручује за избегавање: „Исхрана која укључује масну храну попут помфрита може да оштети крвне судове што снабдевају мозак, узрокујући когнитивно оштећење. Смањују интегритет крвно-мождане баријере (BBB) и доводе до оштећења неурона хипокампуса, дела мозга који је задужен за учење и памћење.”

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар