EKOSOFIJA

MOZAK NI DA ČUJE ZA PIVO

183 pregleda
Pixabay

Proteinski prah, čak i određena vrsta kafe su nešto što neurolozi ne preporučiju kada je u pitanju zdravlje centralnog nervnog sistema.

Kada se razmišlja o poboljšanju zdravlja mozga, često se pomisli na aktivnosti kao što su ukrštene reči ili sudoku. Ali za oštar um potrebno je više od igrica. Svakodnevne navike igraju veliku ulogu u zdravlju centralnog nervnog sistema, počevši od ishrane. Postoje namirnice i pića koje neurolozi i neuronaučnici ne preporučuju.

Proteinski prah

Imate naviku da dodajete proteinsi prah u svoj dnevni smuti. Možda ćete želeti da prestanete ili, u najmanju ruku, da proverite sastojke. Proteinski prah se često prodaje kao zdrava, niskokalorična opcija za ljude koji pokušavaju da izgube ili održe telesnu težinu, iako su mnogi ispunjeni veštačkim zaslađivačima, kaže neuronaučnica Friderika Fabricijus, piše HuffPost.„Ti aditivi izazivaju pustoš u gastrointestinalnom mikrobiomu”, objašnjva ona, i dodaje da je zdrav mikrobiom toliko važan za dobro zdravlje mozga jer većina naših neurotransmitera nastaje u crevima”.

Gazirana pića

Neurolog dr Šehin Lakan ističe da je omiljeno piće s mehurićima jednostavno loše za mozak.„Soda je jedna od najgorih namirnica za zdravlje mozga zbog visoke koncentracije jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne sudove mozga”, navodi on i kaže vremenom, to izgladnjuje mozak od samog goriva koje mu je potrebno za funkcionisanje, što dovodi do prerane demencije i moždanog udara”. Šećer, takođe, izaziva upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i poremećaje sna.Osim toga, konstantni nalet i pad šećera mogu da izazovu stanje zavisnosti.„Čak i dijetalna ili nulta verzije čuvenog gaziranog pića imaju negativne efekte, jer aditivi bez kalorija opterećuju mozak i prevare ga da troši više kalorija i žudi za pravim šećerom”, zaključuje Lakan.

Margarin

Dr Ša Data, neurolog, rekla je da izbegava margarin koliko god je to moguće jer sadrži transmasti.„Često čujemo da transmasti nisu dobre za srce i krvne sudove. Isto važi i za sudove mozga”, upozorava ona.Studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da starije osobe s najvećim nivoom elaidinske kiseline (uobičajena vrsta transmasti) u krvi imaju veću verovatnoću da razviju demenciju. Bolje je držati se maslinovog ulja ili pravog maslaca.

Namirnice s kanabisom

Sa porastom CBD-ai legalizacijom marihuane u većini zemalja, ovo bi moglo da bude pomalo iznenađenje. Zato što je kanabis legalan i može da pomogne da se opustite, ne znači da čini dobro mozgz.„Pored kratkoročnih kognitivnih efekata kanabisa, čini se da tetrahidrokanabinol (takođe poznat kao THC) sužava arterije u mozgu”, oopominje dr Lester Leng, neurolog. I dodaje da „to može da bude veoma opasno kada se koristi u velikim količinama, naročito ako su u pitanju osobe sa migrenama, stanjem koje zajedno s prekomernom upotrebom kanabisa, može da dovede do moždanog udara, čak i kod mladih, inače zdravih ljudi”.

Pivo

„Pivo se sastoji potpuno od praznih kalorija bez nutritivne vrednosti”, izjavio je dr Bajran Ho, neurolog .Kako navodi alkohol je neurotoksin koji može da povredi i centralni i periferni nervni sistem, čak i ako se konzumira u umerenim količinama”.

Kafa bez kofeina

Ako ste ljubitelj kafe bez kofeina, neuronaučnik Šon Kalan preporučuje da preskočite ovaj napitak osim ako niste sigurni da je proces dekofeinizacije bez rastvarača.„Rastvarači, hemikalije koje se koriste za uklanjanje kofeina iz kafe, generalno su toksične za ljude”, podsetio je on i nastavio da su „mnogi povezani s povećanim rizikom od karcinoma ili neuroloških oštećenja, posebno u velikim ili ponovljenim dozama. Osim toga, rastvarači kao što je metilen hlorid (obično se koristi u procesu dekofeinizacije) prolazi kroz placentu, što znači da trudnice rizikuju da izlažu svoje nerođeno dete rastvaraču.”

Pomfrit

Evo još jedne nevolje – pomfrit. To je jedna od glavnih namirnica koje neurolog dr Pedram Navab preporučuje za izbegavanje: „Ishrana koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može da ošteti krvne sudove što snabdevaju mozak, uzrokujući kognitivno oštećenje. Smanjuju integritet krvno-moždane barijere (BBB) i dovode do oštećenja neurona hipokampusa, dela mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje.”

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar